Hlavní obsah

Rozhodnuto. V Nizozemsku ukončili fotbalovou ligu, mistr vyhlášen nebyl

Nizozemský fotbalový svaz po dnešním jednání se zástupci klubů potvrdil předčasné ukončení nejvyšší soutěže kvůli koronaviru. Titul nebyl udělen a z ligy také nikdo nesestoupil. Do pohárů půjdou kluby podle pořadí v tabulce v době ukončení sezony.

Foto: Sport.cz

Asistent trenéra Ajaxu Christian Poulsen byl kvůli koronaviru v karanténě.

Článek

Do Ligy mistrů se kvalifikovaly vedoucí Ajax Amsterodam a druhý AZ Alkmaar, který za obhájcem titulu po nekompletních 26 kolech zaostával jen o skóre. Do Evropské ligy postoupily třetí až pátý tým tabulky Feyenoord Rotterdam, PSV Eindhoven s českým fotbalistou Michalem Sadílkem a Tilburg.

Nizozemská liga byla oficiálně ukončena jako první z evropských soutěží. V Belgii už sice začátkem května vyhlásili po nedohrané základní části mistrem Bruggy, ale po varování od UEFA zatím valná hromada klubů verdikt nepotvrdila a čeká, jestli vláda neuvolní bezpečnostní opatření natolik, aby se mohl ročník dokončit.

V Nizozemsku, kde byl nový typ koronaviru potvrzen u 37 tisíc lidí a vyžádal si 4300 životů, však svaz neměl jinou možnost. Tamní vláda totiž nedávno rozhodla o tom, že kvůli nákaze se v zemi nebudou moci pořádat žádné hromadné akce až do začátku září.

Rozhodnutí nizozemského svazu by měla posvětit i UEFA, přestože opakovaně národní federace vyzvala, aby se po odložení letního Eura pokusily ve volném termínu ligy dokončit i za cenu upravení hracích formátů. Ukončení soutěží je pro UEFA až poslední možností, a to pouze za jasně daných podmínek, mezi které patří právě i nařízení vlády.

Reklama

Související témata: