Hlavní obsah

S Roberto Carlosem je legrace, tvrdí Holenda

Anži Machačkala, klub ze žhavého Dagestánu, je černým koněm nejvyšší ruské fotbalové soutěže. Po jedenácti kolech se drží v tabulce na třetím místě a má stejně bodů jako vedoucí CSKA Moskva. Spanilou jízdu si užívá i český útočník v jejích barvách Jan Holenda (25), který přispěl k dobré pozici třemi góly... „Ale mělo jich být víc,“ přiznal v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Holenda na archivním snímku na tréninku Sparty.

Článek

Machačkala hraje na špičce ligy. Je to pro vás překvapení?

Jak se to vezme, ale jestliže ano, pak příjemné. Mužstvo se vhodně doplnilo, hrajeme dobrý fotbal a bodujeme. Našim cílem je vydržet co nejvýš do rozdělení soutěže na dvě poloviny. Horní osmička bude hrát o titul a evropské poháry, dolní o záchranu. Do ní se nechce nikomu.

Vy jste zatím vstřelil tři branky, je to hodně nebo málo?

Není to nejhorší bilance, znamenaly body, ale mělo jich být víc. Zahodil jsem až moc dobrých šancí. Doufám, že teď po reprezentační pauze se srovnám a budu se víc trefovat.

Dovolená je v nedohlednu?

Ještě před sebou máme pět zápasů a pak týden volna.

Co tak málo?

Probíhající sezóna je specifická, bude o půlku delší, protože ruská liga se srovnává s Evropou na systém podzim - jaro.

Tak to si užijete...

Určitě, je to něco mezi krásným a báječným... (smích) Tahle sezóna slibuje pekelnou prodlouženou, i proto ji chceme hrát nahoře. Chystají se i další změny v ruském fotbale, všechno to chtějí vyřešit v téhle prodloužené.

V zimě jste získal nového spoluhráče, slavného brazilského obránce Roberto Carlose. Jaký je v kabině?

Skvělý. Nezkazí žádnou legraci, vůbec není nafoukaný. Fajn kluk a fantastický fotbalista s dynamitem v levé noze. Má vedle sebe pořád tlumočníka, který bleskově všechno překládá. On je ale hlavně cítit na hřišti. Je to radost, kopat s takovým borcem. Hodně se od něj dá naučit, po všech stránkách. Nemluvě o tom, že je miláčkem Machačkaly.

Už jste ho naučil nějaký český výraz?

K tomu se nedostanu. Rusové se snaží, aby ho něco naučili rusky, ale on statečně odolává.

Může vůbec jít po ulici v Machačkale?

Nemůže a také nechodí, ale ne že by se bál... My totiž létáme do Machačkaly jen odehrát domácí zápasy, jinak jsme na báze v Moskvě, a tady to je v pohodě. Jsme tu teď doma. Tenhle nápad vedení byl prozíravý a má výsledky. Majitel Anži si to může finančně dovolit.

Přesto musí být Roberto Carlos z Ruska trochu v šoku nebo ne?

A proč by měl? V životě toho viděl spoustu, hrál i v Turecku. Moskva je evropské město a my zase nemáme tolik času někde courat. Například já tu mám rodinu, užívám si syna. Moji nejbližší mi v Machačkale chyběli, takže teď jsem spokojený.

Sledoval jste jako bývalý sparťan Gambrinus ligu?

Samozřejmě a musím říct, že Plzeň vyhrála zaslouženě. Byla prostě lepší, neměla takové výkyvy a má v mužstvu zkušené hráče, kteří ji táhli. Sparta je určitě zklamaná, ale o to větší hlad bude mít po titulu v nové sezóně.

Reklama

Související témata: