Hlavní obsah

Šílenost v Turecku. Dav málem ubil fotbalisty, policie zatýkala, politici zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chvíle po nedělním utkání turecké ligy mezi Trabzonsporem a Fenerbahce se zvrhly v nechutná jatka a boj o zdraví. Fanoušky vydráždila soupeřova oslava vítězství přímo na hřišti. Hráči Fenerbahce se první výtržníky pokoušeli sami zneškodnit, poté před rozběsněnou přesilou prchali do kabin. Policie zatkla 12 osob a politici už opět řeší nechutné scény, které nepatří na trávníky ani do civilizovaného světa.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisty Fenerbahce Istanbul napadli po utkání turecké ligy ve velkém fanoušci

Článek

„Násilí na fotbalovém hřišti je neakceptovatelné. Sport by měl být především o gentlemanství,“ vzkázal přes sociální síť X ministr vnitra Ali Yerlikaya.

Na Instagramu si přisadil i šéf FIFA Giovanni Infantino: „Zopakuju, že fotbalisté by se měli cítit vždy bezpečně, aby mohli hrát a přinášet radost lidem po celém světě. Vyzývám příslušné úřady, aby se našli viníci šokujících událostí v Trabzonu a nesli odpovědnost za své činy.“

Co vlastně v neděli večer na pobřeží Černého moře vedlo k nechutné dohře zápasu?

Traduje se, že Trabzonspor má jedny z nejvášnivějších podporovatelů v zemi. V 87. minutě ligového šlágru je rozohnil gól Michy Batshuay, kterým zařídil výhru hostů 3:2. Na radující se soupeře se snesla sprcha nejrůznějších předmětů – nehezký čin, který je ale v Turecku koloritem.

Po závěrečném hvizdu se Fenerbahce rozhodlo se jim pomstít. Hráči včetně náhradníků a členů realizačního týmu nakráčeli ke středovému kruhu a za pískotu domácích tribun začali poskakovat a provokativně oslavovat výhru.

Z tribun se přes ochranku postupně prodírali diváci, které zprvu zvládali pacifikovat samotní fotbalisté. Jednoho maskovaného výtržníka složil k zemi Nigerijec Bright Osayi-Samuel, dalšího kung-fu zákrokem zastavoval autor vítězné trefy Batshuay.

Na hřiště ale proudili další rozlícení pomatenci. Po internetu koluje, jak si jeden z nich bere rohový praporek jako útočnou zbraň.

Hráči Fenerbahce pochopili, že proti přesile jim nepomohou členové ochranky v reflexních vestách, a spěchali do kabin. Byl to úprk, při kterém šlo o zdraví. O nechutném incidentu referují světová média.

„Okamžitě bylo zahájeno vyšetřování s cílem identifikovat diváky, kteří vtrhli na hřiště,“ uvedla turecká ministryně vnitra. Washington Post uvádí, že policisté už zadrželi 12 osob. Další obvinění budou nejspíš brzy přibývat.

Šílenost v Trabzonu nepředstavuje první úlet v aktuální sezoně nejvyšší soutěže. V prosinci bezprostředně po utkání šéf Ankaragücü Faruk Koca pěstí udeřil rozhodčího. Napadení řešil i prezident Erdogan, kvůli vyšetřování se také pozastavila Superliga.

Funkcionář vyfasoval doživotní zákaz působení ve fotbale. Bude zajímavé sledovat, jaký trest dostane Trabzonspor. Turecká fotbalová asociace už pohrozila přísnými postihy. Jen se ale potvrdilo, že vydělávat si na živobytí na tureckých trávnících může být dosti nebezpečné.

Reklama