Hlavní obsah

Smutná zpráva. Někdejší spoluhráč bývalého českého reprezentanta zemřel. Bylo mu jen 43 let

Glasgow/Praha

Fotbalový svět zasáhla hodně smutná zpráva. Ve věku pouhých 43 let zemřel ve středu bývalý nizozemský fotbalista Fernando Ricksen, který mezi lety 2007 a 2009 působil v ruském Zenitu Petrohrad spolu s českým legionářem Radkem Šírlem. Od roku 2013 bojoval s ALS, amyotrofickou laterální sklerózou, zákeřným onemocněním motorických neuronů mozku a míchy. Zemřel ve středu ráno, zanechal po sobě manželku a dceru.

Foto: Profimedia.cz

Fernando Ricksen na archivním snímku

Článek
Fotogalerie

O úmrtí bývalého pravého obránce či záložníka informoval jeho bývalý klub Rangers na svých webových stránkách. Do skotského celku přišel Ricksen z AZ Alkmaar a nastupoval za něj mezi lety 2000 až 2006.

Během svého angažmá pomohl Rangers vyhrát skotský pohár i skotský ligový pohár v roce 2002, treble v podobě ligového titulu a zisku obou domácích pohárů o rok později. Coby kapitán pak v roce 2005 dovedl klub z Glasgow k vítězství ve skotské lize i skotském ligovém poháru. V roce 2006 odešel do Ruska, kde v dresu Zenitu nejprve hostoval a poté do petrohradského klubu přestoupil.

Kuriózní situace nastala v sezoně 2007/2008, konkrétně ve finálovém zápase Poháru UEFA (předchůdce Evropské ligy), v němž Zenit narazil právě na Rangers, bývalý Ricksenův klub. Velké utkání, které ruský klub ovládl 2:0, sledoval nizozemský reprezentant, který si za národní tým připsal 12 startů, pouze z lavičky.

Na závěr kariéry se vrátil do Fortuny Sittard, klubu, ve kterém s dospělým fotbalem začínal. Právě na stadionu nizozemského celku byla na počest bývalého hráče v roce 2018 odhalena jeho socha.

Reklama