Hlavní obsah

Suchý si pochvaluje vylepšenou smlouvu v Basileji: Klub ocenil dobré služby

Basilej

V Basileji začíná Marek Suchý třetí rok, jeho pozice v klubu sílí. Na podzim se stal zástupcem kapitána, byl vyhlášen nejlepším bekem švýcarské fotbalové ligy za rok 2015. Vedení reagovalo bleskově: s českým reprezentantem prodloužilo smlouvu o dva roky, do června 2019. „Vylepšili mi i podmínky. Dopadlo to ideálně,“ raduje se Suchý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Marek Suchý.

Článek

Kdo přišel s myšlenkou na prodloužení smlouvy? Vy, nebo klub?

První iniciativa byla ode mě, přes mého manažera. Aby si dal schůzku s vedením a poptal se ohledně mojí budoucnosti v Basileji. Došlo k ní v prosinci, po konci podzimní části sezóny, a vyplynula z ní rychlá dohoda o prodloužení smlouvy. Jsem moc spokojený.

Zaplatil jste za podpis do týmové kasy?

Spoluhráči mi naoko předhazovali, že mám nejdelší smlouvu ze všech. První dny po podpisu jsem byl docela pod tlakem. (směje se) Do pokladny se v Basileji za prodloužení smlouvy neplatí, pouze za pozdní příchod.

Dal vám klub prodloužením najevo, že si vás váží?

Během dvou sezón v Basileji jsem si nějakou pozici vybudoval. Klub tímto krokem ocenil, že mu odvádím dobré služby. Je to o výkonech na hřišti, navíc v létě prošel kádr změnami. Skončila legenda útočník Streller, odešli dva zástupci kapitána, dostal jsem se tedy i do této sféry. Několikrát jsem měl pásku, znamenalo to pro mě další postup v hierarchii mužstva. Od léta také cítím vyšší zodpovědnost.

To vás musí těšit.

Zástupci vedení říkají, že jsou s mými výkony spokojeni. Je fajn, že náš vztah je založený na oboustranné důvěře. Když jsem nyní podepisoval novou smlouvu, všechny tyto věci jsme si řekli. Jsem za to moc rád. Ovšem zase to není tak, že se kolem mě všechno postaví. (směje se)

Jste v kabině i víc slyšet?

Nemyslím, že bych kvůli pozici zástupce kapitána a prodloužení smlouvy měl na někoho křičet. Kluci, kteří mě znají i z jiných kabin, vědí, že takový nejsem. Každý má svoje způsoby, jak řeší problémy. Na druhou stranu, není mi už dvacet, moje pozice zesílila, snažím se problémy řešit víc než dříve.

Po krachu v předkole Ligy mistrů si úspěšně vedete v Evropské lize, vyhráli jste skupinu. Pomýšlíte na celkový triumf?

Finále Evropské ligy je na jaře v Basileji, naším skrytým přáním je v něm být. Ale nikdo v klubu o tom nemluví nahlas. Na začátku přípravy nám trenér pouze sdělil, že cílem je postoupit přes Saint-Étienne. Nic víc. Basilej si především váží, že může hrát pravidelně evropské poháry.

Finále na domácím stadiónu, to musí být motivace jako hrom.

Finále by bylo třešničkou na dortu. Uvědomujeme si však, že cesta je ještě dlouhá a extrémně těžká. Vždyť při nedávném losu Evropské ligy to spíš vypadalo, že se jedná o Ligu mistrů, jací soupeři byli v osudí.

Reklama

Související témata: