Hlavní obsah

Titul neklapne. A co pohár? Chceme do Evropy, hlásí český fotbalista

rjm, okoSport.cz

Chtěl hrát o mistrovský titul, tohle přání se však Martinu Pospíšilovi nesplní. Šanci, že v sezoně získá trofej, ale český fotbalista má. S Jagiellonií Bialystok si totiž zahraje ve čtvrtek o Polský pohár proti Lechii. "Finále poháru má velký zvuk, je to jeden z největších zápasů, jaký jde v Polsku hrát. Čeká se, že ve Varšavě přijde padesát tisíc lidí. Na ten zápas jsme nažhavení," přiznává bývalý hráč Sigmy Olomouc a Jablonce.

Foto: Sport.cz

Martin Pospíšil se raduje z gólu v dresu Jagiellonie.

Článek

Vítěz poháru bude hrát kvalifikaci o Evropskou ligu. Naposledy jste v kvalifikaci neuspěli, když jste vypadli s belgickým Genkem. Je postup do Evropy cílem klubu?

Před sezonou bylo cílem hrát o titul. To se nám už bohužel nepodaří, ale všichni si jsme vědomi toho, že když vyhrajeme pohár, tak sezonu zachráníme. Cílem je určitě dostat se do pohárů a máme k tomu pořád dvě cesty - přes pohár i ligu, kde se samozřejmě chceme držet co nejvýš pro případ, že by se nám nepodařila cesta přes pohár.

V Polsku se nadstavbová část hraje od sezony 2013/14. V Česku premiérově začíná za pár dní. Líbí se vám tento systém?

Osobně se mi systém nadstavby moc líbí. V minulé sezoně jsem zažil, že jsme hráli až do poslední kola o titul a všechny zápasy měly fakt velký náboj a neskutečnou atmosféru. Věřím tomu, že jakmile se i u Česku budou hrát zápasy, kde půjde o hodně, tak to přitáhne lidi na stadiony. A hlavně o tom nadstavba je.

Sledujete, jak si vaše bývalé kluby vedou?

Samozřejmě. Mám přehled o celé lize, ale nejvíc přeju Olomouci, to je srdcovka. A taky Jablonci, kde jse strávil super tři roky. Oba dva týmy momentálně patří k tomu lepšímu, což mi dělá radost.

Za dvě sezony v Polsku jste odehrál skoro všechny zápasy. Cítíte, že se vaše pozice v klubu změnila?

Už když jsem do Polska přestupoval, tak byla velká očekávání. První půlrok jsem se trochu rozkoukával, ale potom už jsem se do toho dostal a myslím, že jsem začal potvrzovat, co ode mě čekali. Tím se samozřejmě i trochu změnila moje pozice v týmu a odehrál jsem prakticky všechna utkání. Snad to potvrzuje, že jsou se mnou spokojeni.

V polské lize si vedete skvěle, ale na reprezentačním srazu jste byl naposledy před třemi roky. Jste s novým trenérem reprezentace Jaroslavem Šilhavým v kontaktu?

Už je to nějaká doba, co jsem byl naposledy v nároďáku, to je fakt. Ale v hlavě ho pořád mám a dělám maximum, abych se do něj znovu podíval. Naposledy jsem komunikoval s panem Jarolímem, s panem Šihlavým teď v žádném kontaktu nejsem a nemám asi žádné informace, že by se někdy byl na našem zápase podívat. Třeba to přijde.

Reklama

Související témata: