Hlavní obsah

Turci nevěřili, že by nasázel deset gólů, proto mu slíbili prémie. Škoda jich deset dal, ale odměnu nedostal

Zdeněk PavlisSport.cz

Příště by se asi Turci moc a moc rozmýšleli, zda mají českému kanonýrovi zakotvit do smlouvy i klauzuli o zvláštní prémii za deset nastřílených ligových gólů. Milanu Škodovi ji tam ovšem v zimě v Rizesporu dali, protože vůbec nevěřili, že by byl takového počinu schopen. „Nejspíš i proto mi za těch deset jarních branek zatím ještě nezaplatili,“ prozrazoval bývalý kapitán pražské Slavie, když byl v Edenu uváděn do společenství Klubu ligových kanonýrů sdružující střelce mající na kontě minimálně sto ligový gólů.

Milan Škoda vstoupil do Klubu ligových kanonýrů. Jubilejní stý gól ani neslavilVideo: Sport.cz

 
Článek

Po půlroční turecké štaci jich máte na kontě už sto čtyři, takže vám patří klubový odznak s pořadovým číslem 74. To vám turecký fotbal tak svědčí?

Sám jsem nečekal, že mi to tak půjde. A Turci určitě také ne. Vždyť to byl můj první půlrok.

Proto přišli s bonusem, když k 94 brankám v české lize přidáte alespoň deset dalších s v jejich Süper lize?

Sami nevěřili, že bych jich mohl tolik nastřílet, protože v Rizesporu jich nikdy nikdo za půl roku tolik nedal. Ani mně takový počet nepřipadal reálný, a proto jsem navrhoval kompromis. Dám jich sedm, nabízel jsem, ale oni trvali na deseti.  Prý jestli chci prémie, tak jich musím dát deset.

Takže jste ji deset dal a prémie shrábnul.

Žádné jsem zatím nedostal, ani jsme se o nich ještě nebavili. Podstatné bylo, že jsme se zachránili v lize.

Byly to ale nejspíše nervy a hektika, i když se nakonec z ligy nesestupovalo. Něco podobného, jako když jste se zachraňovali se Slavií v posledním kole?

Ze začátku vůbec, to až v posledních čtyřech kolech začala nervozita pracovat. Nezvládli jsme domácí zápas s Denizlisporem, prohráli venku s Konyasporem a v ten moment jsme věděli, že musíme na svém hřišti bezpodmínečně vyhrávat, abychom se udrželi v lize. Naštěstí se nám podařilo zázračně otočit střetnutí s Kayserisporem. Ještě v 91. minutě jsme prohrávali, ale nakonec jsme 3:2 vyhráli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda představenstva Slavie Praha Jaroslav Tvrdík a útočník Milan Škoda během uvedení do Klubu ligových kanonýrů za vstřelení sto gólů.

V turecké lize vůbec rozhodují spoustu zápasů góly v nastaveném čase...

Je to až bláznivé, protože se to stane pomalu v každém druhém zápase. Je to prostě jiný fotbal, než na jaký jsem byl zvyklý u nás, kde se hraje víc takticky a celé mužstvo brání. V Turecku je všechno živější a živelnější, což se divákům samozřejmě líbí.

Možná i proto vašich deset tureckých gólů, díky nimž jste vstoupil do Klubu ligových kanonýrů. Spoluhráči nejspíše vycítili, že jste rozený střelec, a proto vám nahrávali...

Tak to si tedy nemyslím, že by nějak extra nahrávali. Spíš mi pomohlo, že jsem hned v prvním zápase dal dvě branky a tím si získal respekt. I když musím přiznat, že přišla i utkání, kdy mi to moc nešlo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalista Milan Škoda během uvedení do klubu ligových kanonýrů za vstřelení sto gólů

Přesto jste si získal takový respekt, že jste se stal v Rizesporu penaltovým exekutorem.

Ani nevím, jak jsem se k pokutovým kopům dostal. Trenér mě určil, a když jsme hráli poslední únorový den na Trabzonsporu, rozhodčí ho proti domácím odpískal. V 96. minutě, když jsme prohrávali 1:5, takže se na něj hrnuli dva tři moji spoluhráči. Hned jsem je vypakoval... To tak, já tady běhám devadesát minut, vy přijdete na čtvrthodiny a chcete mě připravit o penaltu i gól. Pokutový kop jsem proměnil a od té doby je střílím.

I díky nim jste se prostřílel do Klubu ligových kanonýrů. Jak jste stý gól, který jste 22. června z penalty Antalyasporu, oslavil?

Nijak. Jednak v Rizesporu nikdo netušil, že jde o můj stý ligový gól, navíc byl hodně trapný. Dával jsem ho z penalty v deváté minutě nastavení, kdy už jsme prohrávali 0:3 a nic neznamenal. A to jsem šel na penaltu pořádně naštvaný a ke všemu jen proto, že mě na ni trenér poslal. Takže jsem ji dal, sedl do auta a jel do hotelu. Byla to asi ta nejtrapnější oslava, jakou jsem mohl zažít.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéfredaktor magazínu Gól Václav Tichý a útočník Milan Škoda během uvedení do Klubu ligových kanonýrů za vstřelení sto gólů,

Podstatné v tuto chvíle ale asi pro vás je, že jste se do Klubu kanonýrů prostřílel.

Strašně si toho vážím, i když nějakou dobu jsem si ani neuvědomoval, mezi jakými fotbalisty jsem se ocitl. Teď si naopak říkám, jestli mezi ně vůbec patřím.

Během půlroku jste stačil dát v turecké lize deset gólů. Kolik jich stihnete v celé příští sezoně?

Třeba jich ani těch deset nedám, to se prostě říct nedá. Pravdou ale je, že v tamní Süper lize jsou útočníci, kteří jich nastřílí i dvacet.

Vy ale přece střílet góly potřebujete, aby vás reprezentační trenér Šilhavý dál sledoval a vzal vás třeba i na EURO v příštím roce.

V nároďáku je dost a dost útočníků, kteří jsou přede mnou. A zůstanou přede mnou, i když se mi bude dařit a budu střílet góly. Stát se ale může všechno, takže ani EURO nevzdávám. Budu se snažit hrát dobře a dávat branky, protože evropský šampionát představuje velkou motivaci. Maličko tomu věřím.

A co potom. V Turecku má smlouvu uzavřenou ještě na rok, a když bude dál střílet góly, řeknete si o její prodloužení... Nebo se vrátíte do Prahy, kde jste od „čafky" dokráčel až do mistrovské Slavie?

Zatím jsme se o tom vůbec nebavili a ani nevím, co bude dál a zda bych chtěl ještě zůstat. Celý život jsem byl a hrál v Praze, takže jsem patriotem na Prahu navyklým. A život v Turecku je přece jen rozdílný.

Reklama