Hlavní obsah

Útok na rozhodčího je jako rakovina, co zabíjí fotbal, řekl Collina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda komise rozhodčích FIFA Pierluigi Collina v prohlášení odsoudil napadení tureckého sudího funkcionářem po ligovém zápase. Podobné chování označil za rakovinu, která zabije fotbal.

Foto: Profimedia.cz

Předseda komise rozhodčích FIFA Pierluigi Collina

Článek

Terčem útoku se stal rozhodčí Halil Umut Meler, kterého po remíze 1:1 s Rizesporem udeřil přímo na hřišti do obličeje předseda Ankaragücü Faruk Koca. Do sudího poté navíc na zemi kopali další lidé.

„Viděl jsem záběry a jsou nechutné. A ještě horší je, že terčem slovních i fyzických útoků jsou tisíce rozhodčích v nižších soutěžích,“ uvedl Collina. „A většinou jde o mladé rozhodčí, kteří teprve začínají,“ dodal.

Collina znovu agresivitu vůči rozhodčím označil za rakovinu. „Všichni, kteří fotbal milují, aby se proti tomu postavili. A začali něco dělat dřív, než bude pozdě a tahle rakovina fotbal zabije,“ prohlásil.

„Rozhodčí nemůžete mlátit, ani když něco pískne špatně. Nemůžete mu zapálit auto nebo do něj dát bombu kvůli penaltě. A teď nepřeháním. Zapálená a vybuchující auta v některých zemích nejsou žádnou vzácností,“ uvedl třiašedesátiletý Ital.

Turecký svaz po napadení Melera okamžitě pozastavil všechny fotbalové soutěže v zemi a rozběhnout by se opět měly v úterý. K podobnému opatření v minulosti sáhli v Řecku nebo na Kypru, kde se rozhodčí před třemi lety stal terčem bombového útoku.

Reklama

Související témata: