Hlavní obsah

Vaněk dobývá ruskou ligu, Ufě vystřelil dvě výhry. Vrba mi ke gólu gratuloval, říká

Praha

Ufa velebí Ondřeje Vaňka. Český záložník, který do miliónového města pod Uralem přestoupil v létě z Plzně, zařídil týmu dvě vítězství v řadě. Týden poté, co premiérovým gólem v ruské fotbalové lize rozhodl duel s celkem kouče Pavla Vrby Machačkalou (1:0), vystřelil v pátek Ufě triumf nad Orenburgem (1:0).

Foto: Profimedia.cz

Záložník Ufy Ondřej Vaněk (vlevo) v zápase s CSKA Moskva.

Článek

Dvěma góly jste trefil šest bodů. Znáte lepší scénář?

Mám obrovskou radost. Nejsem žádný velký střelec, o to víc mě branky těší. Teď s Orenburgem jsem měl ale kliku. Brankář mi chytil penaltu, míč se naštěstí odrazil ke mně. Podruhé jsem nezaváhal.

Byl jste na pokutový kop určený?

Kopali jsme předtím penaltu s Kazaní, na kterou jsem chtěl jít. Balón si vzal spoluhráč a neproměnil. Věděl jsem, že mi ji teď přenechá. S Machačkalou jsem dal rozhodně hezčí gól, hlavička mi sedla.

Trenér Vrba vás asi nepochválil...

My jsme si spolu ani pořádně nestihli popovídat. Před zápasem jsme se jen pozdravili, po něm mi pogratuloval k vítěznému gólu. Říkal jsem mu, že je to fotbal. Já byl šťastný, že jsme vyhráli, on smutný z prohry.

Zkasíroval vás týmový pokladník za první branku v Ufě?

Tady se žádné zápisné neplatí. Tedy aspoň myslím. Nikdo mi totiž nic neříkal, sám peníze nabízet nebudu... (smích)

Ufa nepatří mezi ruské top kluby. Je cílem záchrana, nebo míříte výš?

Chceme se vyhnout sestupovým starostem, pohybovat se v klidném středu tabulky. To se nám zatím daří naplňovat. Konečně jsme teď vyhráli i doma, kde se nám zatím nevedlo.

Sedí týmu umělá tráva, na které hrajete domácí utkání?

Je neobvyklé, že máme jenom umělku. Tenhle povrch fotbalisté nikde moc nemilují, bolí z něho nohy, klouby. Kvůli zimě to ale jinak nejde. Poslední dny bylo patnáct pod nulou, s Orenburgem celý zápas sněžilo.

Jak se s mrazy vyrovnáváte?

Když uhodily, na první trénink jsem se maximálně navlékl. Bylo to docela v pohodě. Horší to bylo s dýcháním. Hrával jsem v Jablonci, kde byla taky zima, jenže ve srovnání s Ufou tam bylo vyloženě teplo. Ale je jasné, že to je o zvyku, teď už mrazy zvládám bez problémů.

Pravidelně hrajete, navíc jste produktivní. Láká vás návrat do české reprezentace?

Koho by nelákal. Hraju si svoje, daří se mi. Pokud pozvánka přijde, budu rád, ale není to úplně otázka na mě. Šanci snad mám. Velká škoda, že za týden skončí podzim.

Reklama

Související témata: