Hlavní obsah

Zemřel bývalý nizozemský fotbalový reprezentant Wim Suurbier

Amsterdam/Praha

Sportovní svět truchlí. Ve věku 75 let zemřel v neděli bývalý slavný nizozemský fotbalový reprezentant Wim Suurbier. Prototyp moderního obránce slavil největší úspěchy s Ajaxem, s nímž třikrát ovládl tehdejší Pohár mistrů evropských zemí. Dvakrát si zahrál ve finále mistrovství světa, ale v rozhodujících zápasech o zlato v letech 1974 i 1978 Nizozemci neuspěli.

Foto: Sport.cz

Zemřel bývalý nizozemský fotbalový reprezentant Wim Suurbier.

Článek

Podle agentury DPA utrpěl Suurbier v červnu mozkovou příhodu a od té doby pobýval na jednotce intenzivní péče amsterdamské nemocnice.

Rodák z Eindhovenu byl důležitým hráčem Ajaxu i nizozemské reprezentace, které v 70. letech díky "totálnímu fotbalu" válcovaly soupeře. V dresu amsterdamského celku si připsal přes 500 zápasů, později nastupoval za Schalke, Mety či několik amerických klubů. V USA po skončení hráčské kariéry působil i jako trenér.

Za Nizozemsko sehrál 60 zápasů a dal tři góly. Kromě dvou stříbrných medailí z MS se podílel i na bronzu z Eura 1976, kde Tulipány v semifinále vyřadili cestou k senzačnímu titulu českoslovenští fotbalisté.

Reklama

Související témata: