Hlavní obsah

Fanoušci z Polska zranili v Olomouci čtyři policisty

OLOMOUC

Čtyři policisté utrpěli zranění, když v sobotu večer zakročili na konci prvního poločasu utkání 2. kola Poháru Intertoto mezi SK Sigma Olomouc a celkem Pogoň Štětín proti polským fanouškům. Těch do Olomouce přijelo na zápas okolo šesti set. Celkem utkání přilákalo do hlediště přes tři tisíce diváků. Se zraněním byl do nemocnice odvezen i jeden Polák.

Článek

Podle marketingového manažera olomouckého fotbalového klubu Martina Raka začali polští fanoušci provokovat krátce poté, co jejich tým dostal v 35. minutě gól. "Natlačili se k plotu, který odděluje sektor hostí a domácích, začali jej přelézat a zapalovat ochranné sítě. Pak napadli našeho pořadatele," uvedl Rak.

"Policisté se po útoku na pořadatele snažili vytěsnit fanoušky od plotu. Při zásahu museli použít hmaty, chvaty a kopy sebeobrany. Čtyři z policistů utrpěli při zásahu zranění," řekl Právu v neděli Ivo Vykopal z okresního policejního ředitelství v Olomouci. Zranění nejsou podle něj naštěstí vážná. "Jde vesměs o drobné rány a pohmožděniny," poznamenal policista.

O tom, zda policie zadržela některé z výtržníků, případně zda již bylo sděleno nějaké obvinění, neměl Vykopal informace. "Předpokládám však, že v souvislosti s výtržností a zraněními byly provedeny nějaké vyšetřovací úkony," dodal policista. Podle Raka někdo po incidentu vyveden ze stadionu byl. "Možná to ale bylo ve spojitosti se zraněním, které utrpěli i fanoušci," sdělil ČTK manažer olomouckého fotbalového klubu.

Škoda za 20 tisíc

Zdravotnická záchranná služba ošetřila v poločase utkání jednoho zraněného Poláka. "Jednalo se o řezné poranění horní končetiny. Muž byl převezen na traumatologii Fakultní nemocnice v Olomouci. Jeho stav nebyl vážný," řekl Právu v neděli šéf Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Ivo Mareš.

Fotbalovému klubu SK Sigma vznikla škoda, která je předběžně odhadována na dvacet tisíc korun. Polští fanoušci na stadiónu poškodili kromě ochranných sítí i některé sedačky a škoda byla zjištěna také na sociálním zařízení.

V souvislosti s utkáním probíhala v sobotu v Olomouci od 12. do 23. hodin bezpečnostní akce, která měla udržet pořádek. "Zapojeno do ní bylo devadesát policistů a dvacet strážníků městské policie," konstatoval Vykopal.

Reklama

Související témata: