Hlavní obsah

Na kvalifikaci ME 2014 nominoval kouč futsalistů Neumann i benjamínka Zárubu

Pouhých sedm dní zbývá do prvního utkání české futsalové reprezentace v Nizozemsku, kde budou Češi bojovat o postup na ME 2014. Po třídenním soustředění v Kadani trenér Tomáš Neumann oznámil na posledním dopoledním tréninku finální nominaci na kvalifikační turnaj v Rotterdamu a i tentokrát měl v rukávu jedno překvapení. Celkem čtrnáct hráčů odletí v úterý ráno směr Holandsko.

Foto: Jan Tauber

Česká futsalová reprezentace bude hrát o sedmý postup na ME 2014.

Článek
Fotogalerie

Roman Mareš, Michal Mareš, Jan Janovský nebo Libor Gerčák. Hráči, kteří mají mnoho zkušeností v národním dresu a pro fanoušky futsalu nejsou žádným překvapením, v týmu nechybějí. Naopak nováčkem týmu a zároveň jasně nejmladším hráčem bude v Nizozemsku futsalový talent roku Radim Záruba. „Začíná dospívat v profesionálního hráče a je to náš velký futsalový talent. Věřím, že se nepojede na kvalifikaci jen dívat, ale že si třeba i zahraje," vysvětluje nominaci Záruby Neumann.

Teprve osmnáctiletý útočník brněnského Tanga, se probojoval do A týmu české futsalové reprezentace po přípravném duelu se Srbskem. Záruba sice už několik let září v reprezentačním dresu U-21, kde je jednou z největších opor, ale v A týmu si doposud připsal pouze jeden start ve zmiňovaném utkání se Srbskem. Kvalifikace v Rotterdamu tak pro něj bude první velkou mezinárodní akcí.

Český kouč měl k dispozici během přípravných utkání a soustředí v Kadani více kvalitních hráčů, takže vybrat finální čtrnáctku pro něj nebylo vůbec jednoduché. „V nominaci jsem neměl dlouho jasno. Po MS dostali šanci další hráči. Velmi dobře se jevil Marcel Rodek, ale ten se bohužel před kvalifikací zranil. Na soustředění jsem měl také Honzu Lištvána, který hraje výborně v lize, dobře se předvedl i na soustředění a určitě dostane hned v nejbližším utkání šanci ukázat se za nároďák. Po kvalifikaci dostanou šanci určitě i další, protože v brzké době už budeme vědět, jak dopadla naše kandidatura na pořadatelství MS 2016. V případě, že by se konalo u nás, tak si musíme připravit nějaký plán, protože to pro nás bude ohromná výzva," komentuje své rozhodnutí Neumann.

Češi budou v Holandsku hrát o sedmou účast na evropském šampionátu v řadě. Hlavní úkol je tedy podle Neumanna jasný. „Náš cíl je jednoznačný. Jedeme postoupit z prvního místa. Skupina je hodně vyrovnaná, ale půjdeme zápas od zápasu. Na ME 2014 v Belgii chceme postoupit přímo."

Česká výprava se sejde 25. března a hned druhý den ráno odletí do dějiště kvalifikačního turnaje. Pouhý den po příletu nastoupí český tým proti Gruzii, o den později se střetnou hráči s Běloruskem a po denní pauze se utkají 30. března s domácím týmem Nizozemska. Vítěz kvalifikační skupiny přímo postoupí na evropský šampionát 2014. Druhý nejlepší celek dostane druhou šanci v podzimní baráži.

Nominace české futsalové reprezentace na kvalifikaci ME 2014 (27. - 30. března 2013):
Brankáři: Libor Gerčák (Nejzbach V. Mýto), Jakub Žďánský (FK ERA-PACK Chrudim)Hráči: Michal Belej (Tango Brno), David Cupák (Helas Brno), David Frič (Bohemians 1905), Jan Janovský (Rekord Bielsko Biala), Michal Mareš (FK ERA-PACK Chrudim), Roman Mareš (FK ERA-PACK Chrudim), Lukáš Rešetár (FK ERA-PACK Chrudim), Michal Seidler (Tango Brno), Zdeněk Sláma (Bohemians 1905), Matěj Slováček (FK ERA-PACK Chrudim), Radim Záruba (Tango Brno), Jiří Novotný (Bohemians 1905)

Reklama

Související témata: