Hlavní obsah

Transparent proti islámu rozlítil futsalisty Benaga, žádají po Slavii omluvu

Praha

Už i český futsal zasáhla nervózní atmosféra rozjitřené Evropy. Fanoušci Slavie vyvěsili během utkání svého týmu ve Zruči nad Sázavou transparent „Islám v ČR nechceme“. Tím rozlítili Beniho Simitčiho, trenéra domácího Benaga. Spolu s koučem také čtyři hráči týmu vyznávají muslimskou víru.

Foto: slaviafutsal.cz

Transparent fanoušků Slavie, který vzbudil nevoli Benaga.

Článek

Benago dramatický duel vyhrálo 2:1, spor o transparent ale odsunul výsledek daleko do pozadí.

„Chci reagovat na cílovou provokaci ze strany fanoušků Slavie a automaticky i vedení klubu, které vědělo dopředu, co se bude v hale věšet za transparent. Beru to nejen jako provokaci proti mně, celé mojí rodině, která tam byla přítomna, mému bratrovi, který za Benago hrál, ale i proti dalším hráčům, kteří tuto víru vyznávají," píše na klubových stránkách Beni Simitči, trenér zručského týmu.

„Jako klub SK Slavia se ztotožňujeme s názorem, že politika a náboženství do sportu nepatří, a jako klub v žádném případě nechceme být spojováni s jakýmkoliv politickým nebo náboženským názorem, či směrem. V žádné svobodné zemi ale nelze nikomu zakázat vyjádřit svůj názor, jakoukoliv formou, pokud není v rozporu s platnými zákony," reaguje v prohlášení Slavie manažer mužstva Daniel Kolman.

„V kontextu nedávných tragických událostí ve Francii se transparenty s tímto a obdobným textem objevují jako svobodné vyjádření občanských názorů v demokratických zemích v rámci mnoha různých akcí a to i sportovních," poukazuje Kolman.

Benago si vyžádalo omluvu

Simitči ovšem argumentuje, že do sportu víra, politika a národnost nepatři. Trenér pochází z Kosova a v Čechách žije již 23 let. Zdůrazňuje, že i když je muslimem, bere Česko jako svůj právoplatný domov, kde se mu narodily všechny tři děti.

„Pokud se Dan Kolman jako prezident Slavie nedistancuje od provokatérských činů fanoušků a neomluví se jménem svým a klubu, budu to brát jako ztotožnění se s touto provokací a souhlas. Já a můj klub Benago pak přestaneme mít se Slávií jakýkoliv vztah," vyhlásil Simitči.

Slavii vadí hulvátské verbální útoky

Sešívaní ovšem závažnost události považují za zveličenou, zbytečně vyvolanou hysterii.

„Zcela odmítáme, že by se jednalo o cílenou provokaci... Považujeme za neakceptovatelné hulvátské verbální útoky ze strany nejvyšších představitelů Benaga směrem k vedení futsalové Slavie, především na sociálních sítích. Omluvu nepožadujeme, domníváme se, že forma a obsah těchto projevů je dostatečnou negativní vizitkou pisatelů," píše se na webu červenobílých.

„Protože však chceme ukázat nadhled a dobrou vůli, že se i k nepříjemným věcem umíme postavit čelem, s velkorysostí a pochopením k citlivé situaci, vyslovujeme politování nad celou událostí, a omlouváme se za nevhodnost užití tohoto transparentu v tomto konkrétním utkání. Především vzhledem k úctě k rodině Simitčiů, jako majitelům klubu, který je naším sportovním soupeřem," uzavírají funkcionáři vršovického klubu s dovětkem, že jejich náboženstvím je SK Slavia Praha...

Reklama