Hlavní obsah

GLOSA: Český fotbal pro fanoušky? S řezníky na listině arbitrů asi těžko…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Upřímně se přiznám, že jsem na záznam penalty, již ve třetiligovém utkání Admiry proti rezervě českobudějovického Dynama nařídil nechvalně proslulý sudí Michal Paták, koukal snad padesátkrát. Při každém zhlédnutí jsem nevěřícně kroutil hlavou, a činím tak i v tuto chvíli. Vymyšlenější pokutový kop jsem za svůj, pravda, ne zrovna nejdelší, život snad ještě neviděl. A myslím, že jsem nebyl sám.

Foto: s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Rozhodčí Michal Paták na archivním snímku

Článek

Vždyť to, co rozhodčí Paták předvedl, nemá s fotbalem pranic společného. Ono, když máte v kuloárech přezdívku „řezník z Horní Břízy", asi to o lecčems vypovídá. Ale jak je možné, že 47letý arbitr, nad jehož verdikty zůstával v minulosti tolikrát rozum stát, ještě pořád aktivně funguje a řídí zápasy? Navíc ještě k tomu třetí nejvyšší, tedy poloprofesionální soutěže.

„To, co jsem viděl, je naprosto nepřijatelné. Jednoznačně očekávám, že Řídící komise pro Čechy, do jejíž kompetence ČFL spadá, vyvodí v tomto případě nekompromisní závěry," reagoval předseda FAČR Petr Fousek.

K těm ale mělo dojít již dávno. Vždyť právě pro nedůvěryhodnost a pochybné verdikty byl Paták v rámci jakési očisty fotbalového prostředí v roce 2016 vyřazen z listiny prvoligových rozhodčích, a v části minulého ročníku dokonce vypadl i z třetiligového kolotoče. Jenže podle starého známého přísloví ,,vyhodíte ho dveřmi, vrátí se oknem", byl Paták před tím letošním znovu zapsán mezi třetiligové sudí.

Proboha, proč? Každý, kdo hrál někdy kopanou alespoň rekreačně, snad tuší, že někdo s podobně pohnutou minulostí by přeci píšťalku už do úst vzít v životě neměl. Minimálně ne v době, kdy se neustále skloňuje pojem kultivace českého fotbalu.

Neumím si představit, jakou bezmoc, nebo spíše znechucení, cítili hráči rezervy Dynama. Vždyť ti celé mládí obětovali kopané s vidinou, že se třeba z béčka vykopou do ligového A-týmu, někteří z nich si Fortuna ligu již i zahráli. A pak přicestují do Prahy a jsou naživo svědky něčeho tak odporného...

Fotbal je krásná hra, vzrušující, která za normálních okolností budí emoce po celém světě. A proto je dosti výmluvná i reakce hráčů Admiry na proměněnou (ne)penaltu. Snad nikdo se po zvýšení na 2:0 neradoval, spekuluje se dokonce o tom, že „faulovaný“ Filip Koutecký sám chtěl pokutový kop sportovně zahodit, na což mu Paták údajně odvětil, že pokud tak učiní, tak ho ve druhém poločase vyloučí. Exekuce se, pro doplnění, ujal Miroslav Horák...

Ať už k této rozmluvě došlo, nebo ne, do koloritu osoby sudího Patáka by celkem zapadala. Z nějakého důvodu si jednoduše dovolil nařídit naprosto nesmyslnou penaltu, ačkoliv moc dobře věděl, že všechna utkání ČFL snímají kamery. Nezajímaly ho ani přes dvě stovky přítomných diváků. To dokazuje naprostý cynismus, podobně jako jeho reakce na dotazy ohledně jeho rozhodnutí. „Byl jste na zápase? Když ne, nemáte se na co ptát," odvětil redakci iSportu do telefonu.

Jenomže každý, kdo viděl záznam situace, by dotazů mohl vznést desítky. A ten hlavní by zněl: „Proboha, jak je možné, že stále ještě pískáte?"

Reklama

Související témata: