Hlavní obsah

GLOSA: Fantom Šulc a Euro. Kdy, když ne teď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Možná tomu ani on sám nevěří a občas se musí štípnout. Ofenzivní záložník Viktorie Pavel Šulc píše jeden z nejsilnějších příběhů české ligy za poslední roky. Zároveň i jeden z nejparadoxnějších. Kluk, který dřív zahazoval jednu šanci za druhou a byl zdeptaný masáží vlastních fanoušků, vede od sobotního večera s 11 góly tabulku střelců fotbalové ligy. A co víc, mluví se o něm jako o adeptovi na nominaci na Euro. Nakolik má 23letý borec šanci být v Německu u toho?

Foto: ČTK/AP

Pavel Šulc

Článek

„Pavel vede tabulku střelců, co k tomu dodat? Ale jestli jeho současná forma stačí na rozvahu, zda ho vzít na Euro, nechám na odpovědných lidech,“ prohlásil trenér Plzně Miroslav Koubek po sobotním zápase se Zlínem. Šulc se v něm blýskl dvěma góly. Přímo před očima reprezentačního trenéra Ivana Haška.

Pro Šulce mluví to, že si fazonu drží od začátku sezony. Nejede ve stylu: dva zápasy zářím a tři jsem průměrný. Pozici klíčového muže si vydobyl už zkraje této sezony. Před ní byl ovšem velkou neznámou, byť měl za sebou úspěšné hostování v Jablonci. Čekalo se, jestli fotbalově dospěl a vyletí, nebo to mentálně nedá a Plzeň nad ním definitivně zlomí hůl. Platí varianta čísla jedna.

„Situace, jaká se před časem stala, mě obrousila. Říkal jsem si, co horšího se asi může stát, než když mi tři sta lidí píše ošklivé zprávy. Zařekl jsem se, že tohle už řešit nebudu. Vyspěl jsem v hlavě, uvědomil jsem si, že na hřišti nejsme roboti a něco podobného se může stát. Dal jsem to díky zarputilosti,“ vyprávěl Šulc Sport.cz na lednovém soustředění ve Španělsku.

Nalezl v sobě klid. Pomáhá mu, že ho Koubek staví na pozici pod klasickým útočníkem nebo na křídlo. Neleží tedy na něm zásadně produkce gólů. Vyplácí se mu, že po trénincích piluje koncovku. Je v nejlepších rukách, na hřišti s ním zůstává bývalý kanonýr Viktorie a nynější Koubkův asistent Marek Bakoš. Muž, kterému jako žáček podával v Doosan Aréně míče při ligových zápasech.

Šulc dal v této sezoně v rámci všech soutěží už 15 gólů. Jestli udělal některý z fotbalistů české ligy obrovský skok dopředu, tak je to právě on. Vygraduje tento pohádkový příběh účastí na Euru? Kouč Hašek po svém lednovém nástupu avizoval, že pokud na jaře některý hráč vyletí, vezme ho s sebou do Německa. V souvislosti se Šulcem se dá poznamenat: kdy, když ne teď?

Reklama