Hlavní obsah

GLOSA: Loupež zn. Messi. Když jméno znamená víc než výkony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojďme si to říci upřímně. Jakkoliv je Lionel Messi jedním z nejlepších fotbalistů historie, ne–li tím vůbec nejlepším, v minulém roce tomu tak nebylo. A ač se o tom na sociálních sítích moc nemluví, k jeho vítězství v anketě FIFA The Best výrazně dopomohly hlasy fanoušků. Což by se u podobných cen stávat nemělo…

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Cenu The Best pro nejlepšího fotbalistu světa získal Lionel Messi.

Článek

Začněme rychlou rekapitulací. O vítězi ankety rozhodují čtyři elementy, z nichž má každý stejnou váhu. Čtvrtinu celkových bodů lze získat od trenérů národních týmů, poměrově identické části pak obstarávají kapitáni reprezentací, zástupci médií a fanoušci. Počet hlasujících v jednotlivých skupinách je irelevantní. Klíčové přitom měly být výkony v období od 19. prosince 2022 do 20. srpna 2023, tedy až po skončení MS v Kataru.

A v daném časovém úseku Messi jednoduše nejlepší nebyl. Ano, vyhrál s Paris-Saint Germain domácí ligu i pohár. Jenže, při vší úctě k ostatním klubům ve Francii, to pro PSG neznamená téměř nic. Vždyť vzhledem k jeho bezkonkurenčním finančním možnostem se to víceméně čeká (a stává) každý rok. Z posledních šesti sezon nevyhrál pařížský gigant Ligue 1 pouze jednou. Navíc, nejlepším hráčem posledního ročníku ve Francii nebyl vyhlášen Messi, nýbrž Kylian Mbappé, který ve FIFA The Best skončil až třetí…

Fajn, co tedy Liga mistrů? Nejlepší hráč světa v nejprestižnější klubové soutěži zajisté zářil, ne? No, ani náhodou. PSG inkasovalo osmifinálový direkt od Bayernu Mnichov (0:1, 0:2), soupeři nevstřelilo ani gól. A Messi se tehdy, stejně jako jeho kolega Mbappé, ocitl pod palbou kritiky. Ani jednomu z nich se totiž dvojzápas hrubě nevydařil.

Pro srovnání – stříbrný Erling Haaland se svým Manchesterem City tentýž Bayern v další fázi Champions League vyřadil. Dvěma góly a asistencí… Navrch celou soutěž vyhrál, stejně jako o anglickou Premier League, která je, ač v ní Citizens také dlouhodobě dominují, daleko prestižnější než francouzská Ligue 1. A abychom nezapomněli, City také přidali triumf v FA Cupu. Stejných úspěchů dosáhl i spoluhráč Kevin De Bruyne, který se ale (z pro mě neznámého důvodu, protože v nejklíčovějších duelech byl platnější než Haaland), ani nevešel do konečné trojice finalistů. To je ale jiný příběh.

Haaland s Messim v hlasování dosáhli stejného počtu konečných bodů, pro druhého jmenovaného rozhodlo, že dostal více hlasů od kapitánů národních týmů, což koresponduje s regulemi. Ok, dobře. K bodové shodě ale došlo díky tomu, že Messiho preferovali fanoušci, kteří mu zajistili 13 bodů, zatímco Haalandovi pouze 11. A při vší úctě k maličkému Argentinci, základna jeho příznivců je tak široká, že by norského snajpra předčil, i kdyby za celou sezonu nenastoupil do jediného utkání…

Konečné pořadí FIFA The Best

HráčBody od trenérůBody od kapitánůBody od žurnalistůBody od fanouškůKonečné body
1. Lionel Messi476677315613 29348*
2. Erling Haaland541557729365 89348
3. Kylian Mbappé302282168201 86635

*o Messiho vítězství rozhodlo při rovnosti bodů více hlasů od kapitánů národních týmů.

Znovu opakuji, že nechci nijak zpochybňovat to, jak úžasným Messi je (a byl) hráčem, ani jeho přínos pro sport jako takový. Ale vyhrát cenu pro nejlepšího fotbalistu planety za to, že pomohl jasně nejlepšímu týmu v zemi ke dvěma domácím titulům a zpackal jediné dva zápasy jara, v nichž PSG nebylo jednoznačným favoritem? To mi nepřijde zcela fér.

Je tedy a místě se tázat, jak velkou (a zdali vůbec nějakou) mají podobné ankety vypovídající hodnotu. A jestli dává smysl v nich nechat hlasovat fanoušky, kteří budou vždy volit své oblíbence. Ano, co se týče kariéry, Haaland nesahá Messimu ani po kotníky. Ale na to by při volbě nejlepšího fotbalisty za určité období neměl být brán zřetel. Jenže, soudě dle dostupných vyjádření některých hlasujících, se děl pravý opak.

Jméno je prostě občas více než výkony.

Souhlasíte s tím, že Lionel Messi byl nejlepším hráčem roku?
ano.
20,8 %
ne.
78,2 %
nevím.
1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3136 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  PSG - Dortmund dnes 21 : 00
20240507T21 : 00:00+0200
PSG vs. Dortmund
PSG vs. Dortmund
PSG
Dortmund
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.