Hlavní obsah

Součkův bláznivý zápas! Gól, dvě asistence i minela. Trenér West Hamu zuřil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bylo o něm slyšet. Záložník West Hamu Tomáš Souček nejprve otevřel skóre ligového duelu na hřišti Crystal Palace svojí první trefou od konce srpna, na další dvě branky Kladivářů pak asistoval. Pod konečnou prohru 3:4 se ale také podepsal lacinou minelou v rozehrávce, jíž daroval domácím třetí gól. West Ham tak zůstává patnáctý, pouhých pět bodů nad sestupovými příčkami. „Upřímně, dnes to od nás nebylo dobré. Potřebovali jsme získat alespoň bod, tahle porážka opravdu bolí,“ uvědomuje si Declan Rice, kapitán West Hamu.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Tomáš Souček zažil hodně netradiční zápas se smutným koncem pro West Ham

Článek

Malé londýnské derby přitom nemohlo pro Kladiváře začít lépe. Již po sedmi minutách hry se prosadil Souček po rohovém kopu, když z hranice malého vápna levačkou zatloukl odražený míč do sítě. „Napálil to tam opravdu fantasticky," ocenil zakončení reprezentačního záložníka Nedum Onuoha, bývalý obránce Manchesteru City.

I další dvě branky West Hamu padly po standardkách, rozehrávaných od praporku. A pokaždé u toho byl Souček, jenž na první tyči dvakrát úspěšně prodloužil balon za sebe, z čehož těžil v prvním dějství Michail Antonio a v tom druhém Najíf Adžuird. Mimochodem, z rohů se za posledních šest utkání v anglické nejvyšší soutěži Kladiváři prosadili šestkrát.

V prvních sedmadvaceti ligových utkáních přitom jejich efektivita z těchto situací nebyla zdaleka taková, zastavila se na čísle čtyři. „Tuhle sezónu jsme přitom ze standardek příliš nehrozili. Dnes se nám sice dařily, ale jinak s kvalitou naší hry spokojen nejsem," pravil David Moyes, trenér Kladivářů.

Ani tři góly, vstřelené z rohových kopů, ale pro West Ham neznamenaly bodový zisk. Inkasoval totiž hned čtyřikrát, přičemž pod třetí branku se výrazně podepsal právě Souček. Po půl hodině hry za stavu 2:1 pro Crystal Palace totiž lacině přišel o míč pár metrů za šestnáctkou a nechtíc tak vyslal do samostatného úniku Jeffa Schluppa, který tváří v tvář brankáři Lukaszi Fabiaňskému nezaváhal. „Tohle bylo od Součka velmi slabé," nebral si servítky Mark Schwarzer, bývalý australský brankář.

Kladiváři ale vyšli naprázdno i kvůli pokutovému kopu, z nějž vsítil Eberechi Eze nakonec vítěznou branku. Tentýž hráč si předtím penaltový zákrok vykoledoval, ale verdikt sudího, ač potvrzen videorozhodčím, se West Hamu nezdál. „Rozhodčí říkali, že nebudou ve vápně pískat penalty, pokud nebudou jasné. A tahle jasná rozhodně nebyla," myslí si Moyes. „VAR podle mě opět neodvedl dobrou práci. Absloutně nechápu, jak z tohohle mohl být pokutový kop. Bylo to jen další ze série rozhodnutí, které nám uškodily," uzavřel naštvaně.

West Ham tak podruhé v řadě prohrál a opět to bylo o gól, stejně jako naposledy proti Liverpoolu (1:2). Dnešní soupeř, Crystal Palace, se mu v tabulce navíc vzdálil na sedmibodový rozdíl. A starosti dělá Kladivářům i následující, pořádně těžký los. Již ve středu budou venku čelit rozjetému Manchesteru City, o víkendu pak doma vyzvou United, městského rivala Citizens.