Hlavní obsah

Guardiola versus Klopp, Anglie vyhlíží bitvu trenérských titánů. Za kratší konec zatím tahá Španěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S žádným koučem se v přímé konfrontaci neutkali vícekrát. Pep Guardiola a Jürgen Klopp, jedni z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší trenéři poslední desítky let, si v sobotu od 13:30 střihnou již devětadvacátý vzájemný duel. Ač je mírným favoritem lodivod Manchesteru City, dosud se lepší historickou bilancí chlubí šéf lavičky Liverpoolu.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Pep Guardiola (vpravo) a Jürgen Klopp se utkají tváří v tvář v sobotním duelu Manchesteru City s Liverpoolem

Článek

Klopp totiž v součtu dokázal Guardiolu porazit dvanáctkrát, Španěl triumfoval „pouze“ jedenáctkrát. Pět utkání tedy skončilo remízovým výsledkem. Poprvé měřili síly ještě v německé bundeslize, kdy Klopp vedl Borussii Dortmund a Guardiola Bayern Mnichov. Jejich rivalita nyní pokračuje na ostrovech, poté co prvního jmenovaného v roce 2015 získal Liverpool a druhého o rok později Manchester City.

I když, rivalita… Oba pánové vůči sobě chovají úctyhodné množství respektu. „Udělal mě lepším koučem,“ ocenil svého protějška Guardiola. „Ať už tady, nebo v Německu – jeho týmy byly vždy nepříjemným protivníkem. Zápasy jsou atraktivní pro diváky, obě mužstva se snaží hrát aktivně,“ uvědomuje si španělský stratég.

„Nejsme nejlepší kamarádi, protože se zas tak dobře ještě neznáme. Ale vážím si ho a vím, že on mě také,“ vyjádřil se Klopp již dříve na Guardiolovu adresu. „Navrhl mi, že až skončíme s trénováním, můžeme spolu posedět u sklenice vína,“ přiblížil poté detaily jedné z konverzací.

Pohodičky u sklenky se ale ani jeden z vynikajících manažerů jen tak nedočká. V sobotu lze na trávníku jako obvykle očekávat nelítostný boj. Aby také ne. Vždyť Manchester City se vyhřívá na čele Premier League, jeden bod před druhým – ano, uhodli jste – Liverpoolem. Zdánlivě by tak duel nemusel mít jasného favorita, jenže proti Reds hovoří fakt, že se hraje na Etihad Stadium, tedy v domově Citizens. Kde z posledních čtrnácti zápasů vyhráli jediný, v listopadu 2015 (4:1). Mimochodem, šlo o vůbec první utkání, v němž Klopp coby trenér Liverpoolu zavítal na hřiště City.

„Nebudeme to mít jednoduché, čeká nás tým, který je v posledních letech vůbec nejlepší na světě,“ uvědomoval si německý kouč před vzájemným zápasem. „Jsou neuvěřitelně silní. Neexistuje nic, co bych mohl říci a oslabilo by je to. Jinak bych o dané věci mluvil pořád dokola,“ dodal Klopp.

Celek z modré části Manchesteru navíc zdobí skvělá forma, zvítězil v těžko uvěřitelných třiadvaceti po sobě jdoucích domácích utkáních. Pokud porazí i Liverpool, dorovnají anglický rekord, který vytvořil Sunderland ještě ve fotbalové době kamenné – mezi lety 1890 a 1892.

Sobotní střetnutí tak zajisté slibuje fantastickou podívanou. „Čeká nás top tým. Moc se těším,“ pravil Guardiola, jenže se bude zřejmě moci spolehnout i na uzdraveného Erlinga Haalanda. Norský snajpr a lídr tabulky střelců Premier League si během reprezentační pauzy přivodil lehčí zranění, už by ale mohl být k dispozici. „Ve čtvrtek s námi trénoval, ale s úlevami. Doufám, že bude schopen se zapojit,“ přiblížil Guardiola zdravotní stav opory.

Reklama