Hlavní obsah

Haalandův týden snů: dva zápasy, osm gólů. Legendy skládají komplimenty a norská mašina vyhlíží rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klubová kuchařka Torbjörg mu před lety v Molde vyvářela, co si zamanul. A když si chtěl vzít jídlo domů, připravila mu úhledný balíček. Teď s dojetím na dálku sleduje, jak Erling Haaland září v rozjetém Manchesteru City. Norský čarostřelec má za sebou báječný týden: dva zápasy, osm gólů! V úterý se pětkrát trefil v Lize mistrů s Lipskem (7:0) a další tři zásahy přidal v sobotním čtvrtfinále Anglického poháru proti Burnley (6:0). I díky tomu vyhlíží jeden působivý rekord.

Foto: Phil Noble, Reuters

Fotbalisté Manchesteru City deklasovali ve čtvrtfinále Anglického poháru druholigové Burnley 6:0 a při střelecké chuti byl opět Erling Haaland.

Článek

„Je vzrušující Erlinga sledovat," poklonil se Vincent Kompany, trenér Burnley. Z legendy Manchesteru City mohlo mluvit zklamání z pohárového debaklu, místo toho chválila další gólovou show mládence s devítkou na dresu: „Věřte mi, že ještě půjde nahoru. Je ve správném klubu, má správného kouče i správně nastavenou hlavu. Pořád se chce zlepšovat."

Suma sumárum, Haaland ve své první sezoně v City stihl už šest hattricků a celkem 42 soutěžních gólů. Pokud nezasáhne vyšší moc, tutově trumfne 44 branek tandemu Ruud van Nistelrooy & Muhammad Salah, jimž patří sezonní střelecký rekord pro hráče z Premier League.

Komplimenty se hrnou ze všech stran. „Je to gólová mašina. Když neskóruje, nedokáže v noci spát. Chce další a další góly," vykládal někdejší anglický útočník Alan Shearer, expert BBC.

Taky si říkáte, jak vysoko může být Haalandův strop? Kolik gólů do konce sezony stihne? „Padesát, možná šedesát," tipoval Shearer. „Tenhle tým je pro něj jako sen, dělá mu perfektní servis."

Dvaadvacetiletý blonďák působí bezstarostně, čísla neřeší. A už od teenagerovských dob v Norsku z něj čiší optimismus. Hladový zůstává i díky tahům trenéra Pepa Guardioly: v zápasech s Lipskem i proti Burnley svůj nejzářivější drahokam stáhl už po hodině. „Vystřídal jsem ho, aby nepřekonal rekord Lionela Messiho v Anglickém poháru. Vždycky chci hráče potrestat, to je můj záměr," vtipkoval Guardiola. Kontext: fanoušci po Lipsku na sociálních sítích plísnili kouče za to, že nedovolil Haalandovi přeskočit Messiho jedenáct let staré pětigólové maximum z Ligy mistrů.

A teď zase vážně. „Haaland bude mít časem problém. Pokaždé se od něj očekává, že dá tři nebo čtyři góly, jenže to se v každém zápase nestane," varoval Guardiola. „Ale dokud bude tým hrát dobře, Erling bude střílet dál."

Reklama