Hlavní obsah

Infantino oznámil revoluci. FIFA výrazně rozšíří další své mistrovství světa, hvězda vyzývá k bojkotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FIFA pokračuje v razantním rozšiřování svých mezinárodních turnajů. Už delší dobu se ví, že příštího světového šampionátu v roce 2026 se zúčastní rekordních 48 reprezentací. Nový formát ale čeká i mistrovství světa klubů. Změní se úplně všechno.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Šéf FIFA Gianni Infantino na tiskové konferenci při MS v Dauhá.

Článek

Turnaj, který se v novodobé historii ještě nikdy v Evropě nehrál, ale právě evropské velkokluby ho pravidelně opanují. Mistrovství světa klubů určené pro vítěze kontinentálních klubových soutěží všech šesti konfederací FIFA doplněné o domácího zástupce ale čeká doslova revoluce.

„Probrali jsme některé strategické plány. V případě mužů jsme se dohodli na novém mistrovství světa klubů, které se poprvé uskuteční v roce 2025 a bude mít místo sedmi týmů 32, takže se bude podobat aktuálnímu mistrovství světa,“ oznámil na tiskové konferenci před finále šampionátu v Kataru prezident FIFA Gianni Infantino. K tomu přijde změna termínové listiny.

Přímák Extra - Trendy současného MSVideo: Sport.cz

FIFA původně plánovala zavést rozšířený turnaj pro 24 týmů už v roce 2021 v Číně, jenže do všeho hodila vidle pandemie koronaviru. Na scénu tak přichází ještě více megalomanský projekt, který by měl odstartovat v roce 2025 a bude se konat každé čtyři roky a zřejmě v letním termínu po konci sezony.

Foto: Abbie Parr, ČTK/AP

Předseda FIFA Gianni Infantino hovoří na tiskové konferenci před začátkem mistrovství světa v Kataru.

Od stejného roku se podle webu The Athletic také změní kalendář mezinárodních utkání. Na přelomu září a října by měla být prodloužená přestávka, která nahradí dvě samostatná okna ve zmíněných měsících. Řídící orgán fotbalové asociace uvedl, že ostatní okna v listopadu, březnu a červnu zůstanou beze změny.

Nápady se vůbec nezamlouvají expertům v čele s bývalým anglickým reprezentantem a obráncem Liverpoolu Jamiem Carragherem. „Stejně jako směšná myšlenka dělat klasické mistrovství světa každé dva roky. Hráči si v určitém okamžiku potřebují odpočinout, je s nimi zacházeno jako s dobytkem. FIFA nenávidí Ligu mistrů a sama chce něco podobného. Evropské kluby by to měly bojkotovat," vyzývá prostřednictvím sociálních sítí.

Infantino také řekl, že klubový turnaj, který se tradičně koná v prosinci, ale letos byl odložen kvůli mistrovství světa v Kataru, bude hostit Maroko od 1. do 11. února 2023. Rozhodnutí přijala Rada FIFA po svém pátečním zasedání, píše agentura Reuters.

Mistrovství světa klubů vyhrávají v posledních letech výhradně evropské celky a zároveň vítězové posledního vydání Ligy mistrů. Nejvíce trofejí od roku 2000, kdy byla soutěž přetransformována do současného formátu, má čtyřnásobný šampion ze Španělska Real Madrid.

Poslední zlato celku z jiného kontinentu se datuje do roku 2012, kdy hráči brazilského Corinthians udolali ve finále londýnskou Chelsea.

Reklama