Hlavní obsah

Absurdní! Bilbao se zlobí po neuznaném gólu Barceloně. Trenér zpochybňuje přínos videa, střelec se rozhodnutí vysmál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V plném sprintu vlétl za obrannou čtyřku Barcelony, tváří v tvář brankáři nezaváhal a prudkým zakončením rozpoutal bujaré oslavy na tribunách. Iñaki Williams si ale radost ze své vyrovnávací branky příliš dlouho neužil. Po následné konzultaci s kolegy u videa totiž hlavní rozhodčí gól neuznal, jelikož celé akci předcházela ruka Ikera Munaína. Bilbao tak nakonec s Barcelonou prohrálo 0:1 a pořádně kyselé reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Foto: Vincent West, Reuters

Trenér fotbalistů Bilbaa Ernesto Valverde

Článek

Jen pár desítek minut po závěrečném hvizdu přišel s jednou takovou právě Williams. 28letý útočník na svůj twitterový účet přidal příspěvek, v němž stálo pouze „JAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJ," tedy španělské citoslovce pro smích, ekvivalent českého „Haha".

Opakované záběry (ty jsou k nalezení na Youtubovém kanálu La Ligy, která jejich zobrazení na ostatních webech bohužel blokuje) ale ukazují, že v Muniaín v souboji s Frenkie de Jongem, který celou akci s gólovým vyústěním spustil, horní končetinou skutečně zahrál. Proč se tedy Bilbao s verdiktem týmu sudích odmítá smířit?

„Není to normální. Na hřišti nikdo nic neviděl, nedošlo ani k žádným protestům ze strany hráčů Barcelony. Nakonec ale branku odvolali jen proto, že někdo viděl ruku dalekohledem," soptil Ernesto Valverde. Kouč fotbalistů Bilbaa, jenž v letech 2017-2020 paradoxně vedl právě Barcelonu.

"Nejde o to, jestli se balon otřel o rameno, nebo ne. Spíše tu vzniká otázka, o čem fotbal doopravdy je. Přijde mi opravdu hloupé, že někdo kouká na hřiště z velké dálky a pak činí rozhodnutí o něčem, čeho si nikdo na trávníku ani nevšiml," přisadil si 59letý trenér, který se následně obul i do celé podstaty institutu videorozhodčího.

„VAR by měl pouze opravovat jednoznačné chyby. Kontrolovat, jestli míč přešel brankovou čáru, řešit evidentní penaltové zákroky. Volat rozhodčímu, protože se hráči lehounce otřelo rameno o balon, je naprosto absurdní," dodal Valverde.

Barcelona ale každopádně zásluhou Raphinhovy branky ze závěru prvního dějství brala těsné vítězství a upevnila si pozici na čele La Ligy s devítibodovým náskokem na druhý Real Madrid. V posledních dnech se ale spíše než její výkony řeší skandál ohledně možného ovlivňování rozhodčích právě ve prospěch Barcelony.

Ta totiž v období mezi roky 2001 a 2018 převedla téměř sedm milionů eur na účet společnosti, patřící tehdejšímu viceprezidentovi výboru rozhodčích CTA Josému Maríovi Enríquezovi Negreirovi.

Fanoušci Bilbaa na kontroverzi zareagovali tím, že ve 30. minutě duelu ještě za bezbrankového stavu naházeli na hřiště falešné bankovky se znakem Barcelony, což se nelíbilo Xavimu, trenérovi katalánského celku. „Barca se předem odsuzuje, což podle mě není dobré pro společnost. Z nepřátelské atmosféry na stadionu mi bylo smutno," svěřil se bývalý skvělý záložník.

Reklama