Hlavní obsah

Lille, Chelsea, Real a konec kariéry. Hazard se loučí už ve dvaatřiceti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když v červnu po čtyřech letech skončil v Realu Madrid, čekalo se, co bude dál. Nakonec nic. Eden Hazard ve dvaatřiceti skončil s fotbalem. Belgický záložník měl potenciál stát se jedním z nejlepších hráčů historie, jenže fatálně často ho dusila zranění. „Musíte naslouchat sami sobě a ve správný čas říct dost,“ vzkázal fotbalové planetě přes Instagram.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Eden Hazard v dresu Chelsea během utkání čtvrtfinále Evropské ligy proti Slavii v Praze.

Článek

Vyhrál španělskou, anglickou i francouzskou ligu. Taky nablýskanou Champions League i Evropskou ligu a patřil k hlavním symbolům našlapané belgické generace, která si ale nesáhla na velký titul. Mimochodem, svůj poslední gól v reprezentaci vstřelil předloni v září proti Česku.

„Po 16 letech a víc než 700 odehraných zápasech jsem se rozhodl ukončit kariéru profesionálního fotbalisty,“ oznámil Hazard v úterý. S národním týmem se rozloučil po loňském mistrovství světa, kde Belgie dohrála už ve skupině, a teď končí i s klubovou kariérou.

Je to smutná, ale vlastně ne až tak překvapivá zpráva. O konci Hazardovy kariéry se spekulovalo už od závěru rozpačitého angažmá v Realu, kde během čtyř let stihl jen 76 ostrých zápasů. Nenavázal na pohodu z Lille, kam šel z rodné v Belgie ve čtrnácti, ani z Chelsea.

V roce 2019 odcházel z Londýna do Madridu za víc než dvě miliardy korun, jenže štace v Realu skončila zklamáním. Byl na několika operacích s kotníkem, a když se vykurýroval, dostal nálepku flinka, jenž svojí práci nedává maximum. Výmluvný detail: s trenérem Carlem Ancelottim se v poslední sezoně už ani nebavili.

Jaký kontrast proti sladkým časům v Lille a Chelsea, s kterou během sedmi let posbíral šest trofejí. Rychlý, kreativní, skvělý v situacích jeden na jednoho i v rozehrávání standardek. Už start měl hodně raketový: v šestnácti měl premiéru ve francouzské lize a ve dvaceti mu poprvé dali cenu pro nejlepšího hráče soutěže.

„Měl jsem štěstí na skvělé manažery, trenéry a spoluhráče. Byly to úžasné časy, budete mi všichni chybět,“ vyznal se Hazard.

V Realu měl smlouvu ještě na rok, ale dohodl se na předčasném odchodu. Hazarda lákal David Beckham do svého Interu Miami a dostal i štědrou nabídku ze Saúdské Arábie, ale všechny odmítl. Neměl sílu jít dál.

„Díky za všechno, teď je čas užít si svoje blízké a jít za novými zážitky. Brzy se uvidíme,“ slíbil na rozloučenou.

Reklama