Hlavní obsah

Casillas se může vrátit do španělské reprezentace

Madrid

Pětatřicetiletý gólman Iker Casillas, se 167 starty rekordman španělské fotbalové reprezentace, může znovu obléknout její dres. Na loňském evropském šampionátu ho nechal tehdejší kouč Vicente del Bosque jen na lavici náhradníků, ale po vyřazení v osmifinále se sám poroučel, navíc byl s Casillasem na kordy. Národní tým převzal Julen Lopetegui, který není zcela přesvědčen, že David de Gea je jasnou španělskou jedničkou mezi tyčemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rozšíří brankář Iker Casillas svůj rekordní počet startů ve španělském národním týmu?

Článek

Casillas po šampionátu naznačil, že v reprezentaci končí. Dotklo se ho i to, že Del Bosque, pod jehož vedením vyhrál s Realem Madrid Ligu mistrů, v reprezentaci svůj druhý titul mistra Evropy a zejména mistrovství světa, a stál vždy za ním, při svém loučení poděkoval všem hráčům, kromě něho...

Casillas reagoval na brzké vyřazení obhájců titulu a Del Bosqueho nevděk poněkud zvláštním způsobem. Neřekl jako někteří jiní hráči, že v reprezentaci končí, ale na twitter umístil video se závěrečnou scénou filmu Rambo 2, v níž Sylvester Stallone alias John Rambo říká: „Chtěl bych, aby nás naše země milovala, jako my milujeme ji." Mnozí to pochopili, jako svérázné oznámení konce, ale Casillas tyto spekulace médií odmítl: „Nikdy jsem neřekl, že končím. Lákalo by mne mistrovství světa 2018, na němž bychom měli Španělsko očistit po dvou posledních neúspěších na šampionátech v Brazílii a Francii."

Nový kouč reprezentace za ním dokonce byl i v Portu, za které nyní chytá. „Je pravda, že jsme spolu hovořili, především jako dva přátelé, protože Ikera jsem trénoval za svého působení v FC Porto, kam jsem ho moc chtěl, když měl v Realu Madrid končit. Je to hráč, na kterého jsem spoléhal. Chtěl jsem s ním mluvit osobně. Dveře do reprezentace má otevřené. Chci ho mít v týmu, který má jediný úkol. Vybojovat postup na mistrovství světa," řekl Lopetegui pro stanici Antene 3.

Kouč přesvědčil i Piquého

Diplomat Lopetegui uspěl i u další hvězdy. Stoper Gérard Piqué mu prý slíbil, že v národním mužstvu vydrží do šampionátu v Rusku. Opora Barcelony sice po výbuchu na evropském šampionátu konec v reprezentaci neohlásila, ale po aféře s ustřiženými rukávy reprezentačního dresu před říjnovým kvalifikačním duelem v Albánii byla blízko ukončení kariéry v národním mužstvu.

Piqué je znám svojí podporou nezávislosti Katalánska, a kus rukávů bílého dresu si podle médií ustřihl proto, že jejich okraje lemovala červená a žlutá, tedy barvy Španělska. „Používám vždy dresy s dlouhým rukávem, ale tyhle byly krátké, tak jsem si je upravil, aby mi vyhovovaly. Už toho napadání mám dost. Po šampionátu v Rusku skončím... Možná i dřív," nechal se tehdy slyšet Piqué.

Při osobní návštěvě prý reprezentačního kouče ujistil, že neskončí dřív, než po mistrovství světa 2018. „Jsem za jeho rozhodnutí rád, vážím si ho a také plně respektuji," řekl Lopetegui. Španělé vedou kvalifikační skupinu G jen díky lepšímu skóre před Itálií.

Reklama

Související témata: