Hlavní obsah

Desatero přikázání, které má spasit Barcelonu. Zbožňovaný Xavi mění, co se dá

Barcelona/Praha

V katalánském klubu zářil jako hráč a stal se jeho legendou, teď má pomoci trápící se Barceloně odrazit se ze dna jako kouč. Xavi bere svou úlohu velmi vážně a udělá všechno pro to, aby své poslání naplnil. Hráčům nastavil řadu nových pravidel, která by mu v tom měla pomoct.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První trénink Barcelony pod vedením XavihoVideo: sntv

 
Článek

Není čas ztrácet čas, tímto heslem se řídí nový trenér Barcelony. Po svém příchodu zavedl Xavi desatero pravidel, kterým se nyní musejí jeho svěřenci řídit, a které by jim mělo pomoci k lepším výsledkům. Barca se aktuálně krční na devátém místě tabulky španělské La Ligy.

Na Camp Nou začínají nové časy, i když pro Xaviho to není nic nového, podobné metody fungovaly v době, kdy válčil na hřišti jako hráč. Prvním z pokynů je čas příchodu na hřiště před zápasem. Xaviho předchůdce Koeman hráčům dovoloval dostavit se jen asi půl hodiny před začátkem tréninku, nyní musí být hráči na značkách hodinu a půl předem.

Hráči musí také povinně obědvat na tréninkovém hřišti, nemohou si vybrat, zda se nají tam nebo až doma. Jednačtyřicetiletý trenér věří, že strava je nesmírně důležitá pro výkon a správným stravováním se může předejít zraněním a zlepšit fyzická příprava.

Nově budou hráči platit za každý svůj prohřešek pokuty. Pokud například přijdou pozdě na trénink, je to za 100 eur (asi dva a půl tisíce korun), když se proti pravidlům proviní znovu, je to za dvojnásobek, a tak dále.

Další požadavek se týká volného času fotbalistů. Pokud do zápasu zbývají méně než dva dny, musí být hráči doma nejpozději do půlnoci, aby byli odpočatí. Pokud také jejich jakákoli mimofotbalová aktivita začne nepříznivě ovlivňovat jejich výkon, můžou vyfasovat doprovod v podobě člena trenérského štábu.

Hráči také nemohou jezdit na elektrokolech nebo surfovat, aby se předešlo zraněním. Pokud někdo tato pravidla poruší, bude to řešit právní oddělení klubu a bude to považováno zahrubé porušení smlouvy.

Xavi ve svých přikázáních neopomněl ani na chování k fanouškům. Hráči mají projevovat empatii k fanouškům dodržováním pravidel. V neposlední řadě mají hráči na každém tréninku odevzdat sto procent. „Pouze ti, kteří trénují nejlépe a mají největší pracovní nasazení, budou mít možnost nastoupit," stojí v pravidlech.

Xavi doufá, že dodržovaní těchto pravidel pomůže zastavit sešup, který Barcelona zažívá. Jak bude nový režim fungovat, ukáže čas. První zápas pod vedením nového kouče odehraje Barcelona 20. listopadu proti Espanyolu.

Myslíte si, že se výkony hráčů Barcelony pod Xaviho vedením zlepší?
ano
89,5 %
ne
10,5 %
Celkem hlasovalo 2484 čtenářů.

Reklama

Související témata: