Hlavní obsah

Fotbalisté Bilbaa získali po čtyřiceti letech Španělský pohár díky penaltám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem španělského fotbalového poháru se stal Athletic Bilbao. V Seville porazil Mallorku až v penaltovém rozstřelu 4:2, v normální hrací době i po prodloužení skončil zápas 1:1. Baskové z Bilbaa získali trofej už počtyřiadvacáté, ale poprvé od roku 1984. Od té doby postoupili do finále šestkrát, naposledy v roce 2021, ale vždy odešli poraženi.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Fotbalisté Bilbaa se radují z triumfu ve Španělském poháru.

Článek

Jako čtvrtý tým tabulky byli v sobotním finále favoritem i díky tomu, že Mallorku v únoru v lize deklasovali 4:0. Ale první se radoval soupeř, v 21. minutě mu po rohovém kopu zajistil vedení pětatřicetiletý veterán Dani Rodríguez. Athletic měl místy až drtivou převahu a pět minut po přestávce ji zužitkoval Sancet. Další gól už diváci neviděli ani v prodloužení a vítěze musely určit penalty.

V nich slovenského gólmana Mallorky Greifa překonali všichni čtyři střelci, zatímco úmysl Morianese strážce branky Bilbaa Agirrezabala vystihl a Srb Radonjič poslal míč vysoko nad břevno. Trenér Ernesto Valverde tak získal po dvou ligových triumfech s Barcelonou další cennou trofej.

„Teď je čas to oslavit. Na party jsme čekali čtyřicet let. Když si vezmeme všechna finále, která jsme prohráli, a co znamená pohár pro Athletic - tomu se nic nevyrovná,“ řekl kouč Valverde. Oslavy by se měly uskutečnit na nákladním člunu po řece v Bilbau, což je vítězná tradice, kterou však klub už čtyři desetiletí nemohl uspořádat.

Valverdeho svěřenci na cestě do finále vyřadili mimo jiné Barcelonu i Atlético Madrid a zajistili si minimálně účast v Evropské lize. Stále však mají šanci i na prestižnější Ligu mistrů.

Finále Španělského fotbalového poháru v Seville:
Bilbao - Mallorca 1:1 (1:1, 0:1), na pen. 4:2
Branky: 50. Sancet - 21. Rodríguez.

Reklama

Související témata: