Hlavní obsah

Inspirace pro Česko? Španělský fotbal rozhodl o pohárech v případě nedohrání ligy

Pokud se španělská liga kvůli pandemii nového typu koronaviru nedohraje, zajistí si místa v evropských pohárech kluby na prvních šesti příčkách aktuálního pořadí. Rozhodlo o tom vedení španělského fotbalového svazu (RFEF).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík by mohl hrát se Sevillou Ligu mistrů

Článek

Kvůli nemoci covid-19, která si ve Španělsku vyžádala téměř 200 tisíc nakažených a 20 tisíc mrtvých, byla La Liga přerušena v polovině března po 27 kolech. Pokud by musela být soutěž ukončena, na základě rozhodnutí RFEF by do Ligy mistrů prošly Barcelona, Real Madrid, Sevilla s českým brankářem Tomášem Vaclíkem a San Sebastian.

Pátá a šestá příčka by zajistily start v Evropské lize Getafe a Atléticu Madrid. Zbývající účastnické místo určí případná dohrávka finále Španělského poháru: v případě zisku trofeje ho obsadí aktuálně desáté Bilbao, jinak do Evropské ligy projde sedmá Valencie.

"Chtěli jsme být připraveni na variantu, že se liga nedohraje a UEFA po nás bude chtít jména účastníků pro novou sezonu evropských pohárů," uvedl generální sekretář RFEF Andreu Camps.

"Proto jsme rozhodli o plánu pro tu extrémní situaci. Aby kluby měly jasno, jaký by byl scénář," dodal s tím, že plán platí i pro případ, že by soutěž byla ukončena až poté, kdy by se znovu rozehrála.

Reklama

Související témata: