Hlavní obsah

Španělský fotbal už nebude v názvech rozlišovat mužskou a ženskou reprezentaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský fotbalový svaz už nebude v názvu rozlišovat mužskou a ženskou reprezentaci. Oba výběry budou kvůli větší rovnoprávnosti označovány jako „španělský národní tým“. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Olga Carmonová dovedla Španělsko k titulu mistryň světa, ilustrační foto.

Článek

Ženská španělská reprezentace dosud vždy měla v oficiálním názvu slovní spojení „de fútbol femenino“ (ženský fotbal). To se ale národní federace rozhodla přestat používat.

Svaz ke změně sáhl po aféře nyní již bývalého předsedy svazu Luise Rubialese, který po triumfu na mistrovství světa políbil na ústa záložnici Jenni Hermosovou a byl obviněn ze sexuálního napadení.

Mužská i ženská reprezentace proto budou nyní vystupovat pod shodným názvem „Selección Espaňola de fútbol“.

„Je to víc než symbolická změna,“ zdůraznil dočasný šéf svazu Pedro Rocha. „Chceme, aby šlo o změnu vnímání pojmů, protože fotbal je fotbal bez ohledu na to, kdo ho hraje,“ dodal.

Jde o jednu z prvních změn, na kterých se svaz dohodl s fotbalistkami, aby zažehnal bojkot reprezentace kvůli Rubialesově aféře. Federace se zavázala zrovnoprávnit ženský fotbal s mužským a více ho zprofesionalizovat.

Reklama