Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: V Plzni neuspěl, teď „český Nizozemec“ pomohl k nečekanému debaklu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno, které se v tuzemsku velké slávě netěší. Aby také ano, vždyť Jaroslav Navrátil od ledna 2013 působí za hranicemi. Fotbalista s poměrně unikátní kariérou momentálně hájí barvy maďarské Kisvárdy, jíž pomohl k vysoké výhře 4:0 nad Újpestí. Navrátil v daném utkání navíc zaznamenal gól a asistenci, čímž si vysloužil od portálu SofaScore vysokou známku 8,2 a stal se tak nejlépe hodnoceným krajánkem víkendu.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalista Jaroslav Navrátil v akci.

Článek

31letý křídelník poslední angažmá v Česku ukončil v roce 2012. Tehdy dres třetiligové Břeclavi vyměnil za nizozemský Heracles Almelo z nejvyšší soutěže. Obrovský kariérní posun… „Ze začátku jsem byl vyjevený,“ přiznal před časem v rozhovoru pro iSport. Pak si ale zvykl, začal postupně sbírat minuty a v novém působišti vydržel více než šest let.

V červnu 2018 se na počátku letní přípravy mihl ve Viktorii Plzeň, do kádru tehdejšího mistra republiky zamířil na testy. Nakonec ale na západě Čech nezůstal a vrátil se do Nizozemska, své osudové země, kde odkroutil dvě sezony ve druholigových Go Ahead Eagles. „Už se cítím jako Holanďan, nejspíš tady zůstanu i po kariéře. Mám tu dům, přítelkyni i syna,“ přemítal v roce 2020, kdy ale jeho nizozemská cesta pomalu spěla ke konci.

Jen o pár měsíců později totiž přestoupil do maďarské Kisvárdy, kde působí doposud. Navrátil po celou dobu angažmá hraje poměrně pravidelně a v ročníku 2022/2023 si zahrál i předkolo Konferenční ligy, prvoligový klub z patnáctitisícového městečka se v aktuální sezoně ale trápí a okupuje poslední příčku tabulky. I přesto si v sobotu vyšlápl na Újpest, kterou překvapivě zdemoloval čtyřbrankovým rozdílem.

K čemuž Navrátil výrazně přispěl. Přesným zakončením na zadní tyč zvyšoval na 2:0, křižnou přihrávkou skrz malé vápno pak zařídil naprosto jednoduchou trefu spoluhráči Mariovi Ilievskému. Kisvárda zvítězila teprve počtvrté v sezoně a stále se topí na dně maďarské OTP Bank Ligy, od bezpečné, desáté pozice ji ale nyní dělí pouhý bod.

Jenže i kdyby Kisvárda záchranářské boje nezvládla, Navrátil se o patro níže stěhovat nejspíše nebude. „Dokončím tu smlouvu a pak bychom se chtěli vrátit, aby šel starší syn do školy už v Holandsku,“ přiblížil před časem své plány. A vzhledem k tomu, že platný kontrakt mu vyprší v červnu příštího roku, se dá očekávat, že brzy zamíří zpět do země, s níž spojil valnou většinu dosavadní kariéry.

Reklama

Související témata: