Hlavní obsah

LFA se bouří, verdikt soudu ji popudil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže, znovu odsoudila plánovanou Superligu. I po čtvrtečním verdiktu Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku, který rozhodl, že Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) a mezinárodní federace FIFA blokováním projektu jednaly v rozporu s právem, stojí LFA pevně za UEFA. Asociace stejně jako předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek v tiskové zprávě upozornila, že vznik Superligy by měl mimořádně negativní dopad na český klubový fotbal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Soud ve čtvrtek uvedl, že rozhodoval o regulích FIFA a UEFA a nikoliv o projektu. Také podle UEFA verdikt neznamená podporu či potvrzení Superligy. Naprostá většina klubů a národních asociací rovněž stojí za současným systémem soutěží.

„Bereme na vědomí rozhodnutí, které bylo v Lucemburku učiněno, ovšem i nadále zůstáváme pevně na straně UEFA a European Leagues, které odmítají aktivity několika subjektů toužící po vzniku Superligy, jež by mohla ohrozit ustálené a funkční struktury evropského fotbalu. Tyto struktury jsou klíčové pro rozvoj lig a klubů v rámci celé Evropy a jejich narušení by nepříznivě ovlivnilo nejen domácí soutěže, ale i evropský fotbal jako celek,“ uvedla LFA.

Založení Superligy předloni oznámilo 12 evropských velkoklubů, projekt ale kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. I pod hrozbou sankcí od UEFA se od něj poté devět klubů odvrátilo, letos se k nim přidal ještě Juventus Turín. Myšlenku nadále oficiálně podporují jen Real Madrid a FC Barcelona.

„LFA je pevně přesvědčena, že každý klub by měl mít právo vybojovat si na hřišti lepší budoucnost a zajistit si šanci zahrát si evropské poháry bez ohledu na to, z které země v rámci Evropy pochází. Toto právo nejen motivuje kluby, hráče, trenéry a fanoušky, ale je klíčové pro celý ekosystém fotbalu, a proto je nutné ho i nadále ochraňovat,“ uvedla LFA.

Pro české kluby je finanční příjem ze současné podoby pohárových soutěží klíčový. V této sezoně poprvé v samostatné historii prošly tři tuzemské týmy do jarní vyřazovací fáze a za podzim v součtu vydělaly v přepočtu asi 760 milionů korun.

„Věříme, že současné úspěšné nastavení, které umožňuje Slavii, Spartě i Plzni v této sezoně pohárů tak skvěle prezentovat sílu a kvalitu českého ligového fotbalu, zůstane neměnné. Ligová fotbalová asociace je odhodlána spolupracovat s UEFA a European Leagues na zachování stability a na dalším rozvoji evropského fotbalu,“ dodala LFA.

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen