Hlavní obsah

Až gól Brabce Spartu vysvobodil a dal ji pro odvetu v Poznani naději

PRAHA

S hubeným, i když v pohárové matematice docela slibným jednogólovým náskokem bude příští středu v Poznani bojovat pražská Sparta o další cestu do vysněné milionářské Ligy mistrů. V prvním utkání třetího předkola totiž Chovancovi svěřenci udolali polského šampióna gólem obránce Brabce vstřeleným čtvrthodiny před koncem, takže alespoň nějaký odrazový můstek si vytvořili k tomu, aby si postup do čtvrtého kvalifikačního dějství proklestili.

Foto: Petr Horník, Právo

Kamil Drygas z Poznaně (vlevo) a Václav Kadlec ze Sparty

Článek
Fotogalerie

Chovancovi se muselo náramně ulevit. Kucku dali doktoři dohromady, Wilfrieda rovněž, takže Sparta v nejdůležitějším zápase sezóny přece jen vstala z trosek a polskému mistru se postavila v plné síle. Však to bylo zapotřebí, nebož poznaňská modrobílá tribuna měla v letenské aréně navrch a vytvářela svěřencům trenéra Zielinského téměř domácí prostředí.

Minutu hrůzy Sparta přežila

Samozřejmě že to hosty hnalo dopředu, pochopitelně že začali hodně aktivně a nebýt dvou bravurních Blažkových zákroků, mohli hned v úvodu vést. Sparťanský gólman však zlikvidoval jak hlavičku kolumbijského legionáře v polských službách Arboledy, tak i následnou střelu Dygase, takže Pražané hrůznou sedmou minutu přečkali, otřepali se a sami zkusili odpovědět.

Jejich snažení sice rozrážel urostlý Arboleda, po necelé půlhodině se však i on jenom díval, jak jeho kolegové v obraně nechali Kadlece bez povšimnutí a ten v docela slibné pozici jen těsně míjel pravou tyč Kotorowského brány.To ovšem byl také jediný vážnější pokus, který Sparta na soupeřovu bránu vyslala, neboť jinak se její zvýšená aktivita zmírala na příliš signalizovaných příhrávkách, absentujících nápadech a mizerné střelbě.

Václav Kadlec sleduje balon před Drygasem z Poznaněfoto: Právo/Petr Horník

Výpady Poznaně byly proto zákonitě daleko nebezpečnější, neboť Kladrubský na pravé straně letenské obrany hořel jako papír. Však mu také Blažek v jednom kuse domlouval...

Ani po domluvě nápor nepřišel

Nejen jemu, ale celému mužstvu domlouval v kabině i trenér Chovanec, nikterak to ovšem nepomohlo. S obranným blokem Poláků, jejich důrazným napadáním a důsledností v osobních soubojích si totiž jeho hráči nevěděli rady, takže jejich snažení končilo v ucitvé vzdálenosti od šestnácky Poznaně.

To kolem Blažkovy brány zase obcházely chvíle hrůzy, neboť zkušený Wichniarek začal řádit a domácí obrana nevěděla jak ho lapit. Třikrát v rychlém sledu ho nechala vypálit, třikrát bylo gólmanovi horko!

Až Brabec se stal spasitelem

Tohle varování probralo Pražany víc než Chovancova domluva, takže se konečně vyburcovali k náporu a vynutili si převahu, z níž se začaly rodilt šance. Kucka v 72. min. trefil tyč, Wilfried dvě minuty poté ve víc než nadějné pozici přestřelil, dotřetice se však Brabec trefil. Poláci ho nechali v šestnáctce bez povšimnutí a on pohodlně uklidil nepovedenou Sionkovu střelu do sítě.

U jednoho gólu přitom zůstat nemuselo, neboť vyburcovaná Sparta přitiskla Poznaň k šestnáctce, jenže rány Wilfrieda, Sionka a spol.se neujaly, takže odveta příští středu v Poznani nebude pro Spartu ani trochu snadná...

První zápas 3. předkola fotbalové Ligy mistrů
Sparta - Lech Poznaň 1:0
Branky: 76. Brabec. Rozhodčí: Tagliavento - Copelli, Petrella (It.). ŽK: Wilfried, Kucka - Drygas, Wojtkowiak. Diváci: 14 588.  Poločas: 0:0.
Sparta: Blažek - Kladrubský, Řepka, Brabec, Pamič - Hoheneder - Sionko, Kucka, Matějovský (90.+1. Hejda), Kadlec (73. Jeslínek) - Wilfried (87. Třešňák). Trenér Chovanec.
Poznaň: Kotorowski - Wojtkowiak, Arboleda, Bosacki, Gancarczyk - Drygas, Injac - Peszko, Stilič  (87. Wilk), Krivec (85. Mikolajczak) - Wichniarek (77. Tshibamba). Trenér: Zielinski.

Reklama

Související témata: