Hlavní obsah

Benfica snad nevystřelila na bránu, pyšní se gólman Vaclík

Basilej/Praha

Senzace! Basilej rozstřílela ve středu v Lize mistrů Benfiku 5:0 a je stále ve hře o postup ze skupiny A. Gólman švýcarského klubu Tomáš Vaclík byl téměř bez práce, na což si ale v rozhovoru pro Sport.cz a Právo nestěžuje. "Že jim dáme pět gólů, jsme nečekali," směje se spokojený brankář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Tomáš Václík povzbuzuje tým.

Článek

Sestřih z utkání Basilej - Benfica

Pětigólový příděl Benfice tedy překvapil asi i vás?

Určitě. I když výsledek je jednoznačný, byl to i tak těžký zápas. My jsme ale dali gól z první střely na brány. Benfica pak byla víc na míči, ale jen k naší šestnáctce. Kluci výborně bránili. Nám se povedlo dát z brejku druhý gól. Ve druhé půli se nám sešly další věci. Třetí gól jsme dali z penalty, jim sudí vyloučil hráče a my jsme přidali ještě dvě branky. Závěr zápasu jsme si už užívali my i fanoušci. Byl to krásný večer.

Měl jste v průběhu nějaký těžký zákrok?

Prakticky neměl. Benfica podle mne nevystřelila přímo mezi tyče. Její pokusy, třeba po rohových kopech, šly mimo. Posbíral jsem nějaké dlouhé míče za obranu, pár centrů, ale že by měli vyloženou šanci, to ne.

Bylo to nejvyšší vítězství, jaké jste zažil v evropských pohárech?

Výsledkově stoprocentně. Bylo to, pokud vím, i nejvyšší vítězství Basileje v Lize mistrů. Dá se srovnat s vítězstvím nad Liverpoolem 1:0 ve skupině v říjnu 2014. Na to se tu také hodně vzpomíná jako na obrovský úspěch. Výhra nad Benfikou určitě patří k mým největším zápasům, a podle reakcí kolem i k těm největším v historii Basileje.

V létě se mluvilo o vašem možném přestupu právě do Benfiky. Říkal jste, že i spoluhráči si z vás dělali legraci po losu, za koho budete chytat. Umíte si představit, že byste ve středu stál v druhé brance?

(smích) Raději ne. To by byla hrůza...

Může vám tento výsledek a výkon pomoci i ve švýcarské nejvyšší soutěži, kde to pořád není ono proti minulým sezónám, v nichž jste dominovali?

Věřím, že už jsme se odrazili. Minulou středu jsme prohráli 1:2 v St. Gallenu. O půli to bylo z našeho pohledu 0:2 a my jsme si v šatně řekli, že už jsme na samém dně. Horší to být nemůže. Sice jsme dokázali po změně stran jen snížit, ale odjížděli jsme s pocitem, že náš výkon už měl parametry a mohli jsme zápas i vyhrát. V sobotu jsme pak porazili po dobrém výkonu FC Curych 1:0. To je nejsledovanější zápas. Curych hrál loni druhou ligu, fanoušci si museli na další souboj rok počkat. A my jsme ho vyhráli. Byli jsme první, kdo je na podzim porazil.

Takže je forma zpátky?

Náš výkon s Curychem byl dobrý, řekl bych, že i myšlení nás všech bylo takové, jaké má být, abychom se vrátili tam, kam patříme a mohli si říct, že už jsme na cestě zpátky. Samozřejmě to musíme potvrdit tuto sobotu v duelu na hřišti Grasshoppers Curych. Oni jsou v dobré formě, vyměnili trenéra, vede je Murat Yakin, který působil před třemi roky v Basileji. Bude to hodně těžké. Když to utkání zvládneme, budeme zpátky, sezóna se otočí a budeme zase na pozicích, kam patříme.

S Basilejí válčíte o postup v Lize mistrů a švýcarský titul. S reprezentací, kterou čeká závěr nepovedené kvalifikace o mistrovství světa už nehrajete vlastně o nic...

To není pravda! Teď nás čekají závěrečné zápasy kvalifikace o mistrovství světa v Ázerbájdžánu a doma se San Marinem. Pořád se o něco hraje. Je to národní mužstvo. Bohužel jsme o možnost bojovat na mistrovství světa přišli, což nás mrzí, ale jsou tu další výzvy.

Myslíte třeba nasazení pro los kvalifikace mistrovství Evropy 2020?

Přesně tak. Potřebujeme vyhrát oba zápasy, vylepšit si koeficient kvůli nasazení pro los. Chceme být ve druhém koši. Mění se systém, v němž bude nově Liga národů. V každém zápase půjde o body, přáteláky už vlastně nebudou. Každé utkání tak dostane větší význam a my se určitě budeme chtít probojovat na evropský šampionát.

Copak si tohle hráči v utkáních již ztracené světové kvalifikace uvědomí?

Věřte mi, že si to uvědomí velmi dobře. Hrajeme za národní mužstvo, o budoucnost a nasazení. Je velmi důležité, abychom se dostali do druhého losovacího koše a měli pak ve skupině jenom jedno podle koeficientu silnější mužstvo. Tohle si opravdu všichni dobře uvědomujeme. Budeme se chtít rozloučit i s touhle kvalifikací výhrami, abychom se dobře naladili na další zápasy a příští kvalifikaci.

Reklama

Související témata: