Hlavní obsah

Čech našel svého nástupce. Když bude lepší než já, udělá mi radost, hlásí

Londýn/Praha

Legendární Petr Čech byl sice před pár dny senzačně dopsán na soupisku Chelsea pro Premier League, vypadá to však, že se mezi tyče týmu ze Stamford Bridge jen tak nedostane. Nepustí ho tam talentovaný Edouard Mendy, gólman, kterého doporučil právě bývalý český reprezentant. „Za posledních osmnáct měsíců jsme sledovali třicet gólmanů, a když se řešila pozice brankáře, napadlo mě, že by on měl potenciál být v Chelsea jedničkou," prozradil Čech pro BT Sport s tím, že na podpisu gólmana měl velký podíl.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Brankář Chelsea Edouard Mendy v akci.

Článek
Fotogalerie

Mladý Senegalec tak jde cestou, kterou před lety vyšlapal právě Petr Čech. Ten z Rennes zamířil právě na Stamford Bridge. „Z gólmanů, co jsem sledoval, právě Mendy vynikal. Navíc je to jiný typ gólmana, než které jsme měli," vysvětlil Čech, proč si londýnský klub vybral jako posilu zrovna v Rennes a neskrývá radost, jak dobře si brankář zatím vede.

„Když si vzpomenu na mých úvodních osm zápasů v Chelsea, vychytal jsem sedm čistých kont. Pokud to Mendy zlepší, budu šťastný, protože se povede týmu dobře a budeme vyhrávat. To všichni chceme," usmál se Čech při myšlence, že jeho čísla po nástupu do klubu překoná.

Čech prozradil, že doporučení na to, aby Mendyho sledoval, dostal od Christopha Lollichona, vedoucího brankářského oddělení Chelsea. „Mluvil o něm už před skoro čtyřmi lety, když Edouard začal hrát za Rennes," přiznal legendární český reprezentant.

„Samozřejmě jsem viděl desítky různých gólmanů, ale jeho vývoj a vzestup mě zaujal. Když jsme pak mluvili o tom, koho přivést jako brankáře, napadl mě hned právě on. A mám radost, že jsme se nakonec rozhodli získat právě jeho," pochvaloval si nákup Mendyho.

Ten si zatím v barvách Blues vysloužil hodně chvály. Média připomínají, že jistě těží i z rad a doporučení, které mu dal právě Čech. Mladý gólman zazářil i ve středečním utkání Ligy mistrů, kdy Chelsea vyhrála právě nad jeho bývalým klubem z Rennes 3:0.

Foto: Adam Davy, Reuters

Tammy Abraham střílí třetí gól Chelsea v souboji Ligy mistrů s Rennes.

„Váží si toho, co pro jeho rozvoj udělali v Rennes, ale teď před zápasem mi dal hodně informací, které nám pomohly k výhře," prozradil manažer Blues Frank Lampard. „Jeho výkony jsou skvělé," pochválil gólmana, který v utkání udržel už šesté čisté konto ze sedmi zápasů, v nichž chytal za londýnský klub. Už brzy tak nejspíš dostane šanci, aby vyrovnal a později třeba i překonal českou legendu. Povede se mu to?

Reklama

Související témata: