Hlavní obsah

Chovanec: Jaká blbá nálada? Koukáme dopředu

PRAHA

Mají napracováno, tři góly k dobru nabízejí fotbalistům Sparty ve středeční odvetě 2. předkola Ligy mistrů proti Metalurgu Liepaja luxusní pocit téměř jistoty postupu. V prvním utkání neškodný lotyšský soupeř nenapáchal žádné škody sparťanské defenzivě, přesto však žádná velká pohoda neprovází Letenské na prahu sezóny. Lenivého mistra zle v domácí lize prohnal nováček z Hradce, ukončil jeho 33 zápasů trvající sérii zápasů v nejvyšší domácí soutěži bez porážky. Kysele se sparťané tvářili po výletě na východ Čech. Jakoby propadli do blbé nálady, řečeno terminologií z politiky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec

Článek

„Jaká blbá nálada! To je realita. Zhodnotili jsme to, ale neohlížíme se, koukáme dopředu, nemá cenu se vracet,“ pozvedl hlas trenér Jozef Chovanec na tiskové konferenci.

„Máme novou výzvu a z Lotyšska taky slušný náskok, je na čem stavět,“ velel dál do boje před středečním zápasem, jímž pokračuje sparťanům nabitý program.

Čeká je pak liga se Slováckem v sobotu a v úterý pokračování bojů o desítky miliónů z Ligy mistrů, zřejmě s Poznaní. Letenští ustoupili Plzni, jíž bude stadión Sparty ve středu a čtvrtek patřit pro boj v EL s Besiktasem. „Je to problém, jedno mi to není. Je samozřejmě nesmysl hrát po sobotě hned v úterý,“ komentoval Chovanec situaci.

Dopad na sestavu budou mít výkony z ligy

Proti Metalurgu počítá se změnami v týmu. Bude obměnou základu šetřit opory? Nebo nepostaví lajdáky, kteří nezmohli nic proti Hradci? „S rotací sestavy normálně nepočítám. Výkony z ligy ale budou mít dopad. Nebudou hrát ti, co zklamali, dostane se na ty, co jsou na řadě. Kdo nebude plnit povinnosti, nebude na hřišti a ani na lavičce,“ uvedl neurčitě. Kolik změn provede? „To není podstatné,“ reagoval dále.

Náskok může svádět k podcenění. Chovanec ho ovšem neočekává. „Nechci zažít, že bychom zklamali fanoušky.“

Od lotyšského mistra čeká uvolněnější výkon. „Doma to nezvládli, umožňuje jim to hrát bez zábran. A byla by chyba myslet si, že nám soupeř odevzdá něco zadarmo,“ varoval trenér.

Nechtěl příliš odhalovat atmosféru v kabině po hradeckém fiasku. „Prohrát můžete, to se může stát. Přístup ale musí být lepší. Nechceme to opakovat. Všichni se těší na další zápas, cítím, že mužstvo nechce zklamat,“ meditoval Chovanec, ale utkání s Metalurgem nebere jako vyloženou opravu. „Reparát to není. Musíme oddělit soutěže.“

V obraně může opět nastoupit Řepka

Zdravotní indispozice nadále vyřazuje Huška a Kušníra.  Do boje mohou jít Letenští už zase i s ikonou - Tomášem Řepkou, který na východě Čech nemohl hrát kvůli trestu za vyloučení v Superpoháru a potvrdilo se, že jeho absence na hřišti bývá pro Spartu osudová.

Hosté po domácím výprasku údajně zvažovali, že do Prahy vyrazí autobusem. Nakonec dorazili svěřenci německého kouče Rüdigera Abramczika letecky. Pro čtyři hráče ze soupeřova tábora bude cesta do Prahy zároveň generálkou na přípravný zápas lotyšské reprezentace, která se představí za tři týdny v Liberci.

Trenér se nedostavil na tiskovou konferenci, ač mu to reglement UEFA přikazuje a sparťanská tlumočnice ho na to po příletu též upozorňovala. „Vyjel na mě, že nejsem jeho manželka, abych mu říkala, co má dělat,“ přiblížila zaskočená překladatelka slovní setkání s bývalým vynikajícím fotbalistou, místo kterého dorazil Jurij Andrejev, sportovní ředitel klubu a bývalý kouč lotyšské reprezentace. „Nestíhal, po příjezdu do hotelu jsme měli málo času,“ omlouval kouče Andrejev s tím, že klub do Prahy přivezl i nové hráče, a to leteckou linkou. „Speciál jsme k dispozici neměli, jet autobusem na Ligu mistrů by bylo neprofesionální. Museli jsme běžnou cestou,“ dodal manažer.

Předpokládané sestavy
Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko (Jeslínek), Kucka, Matějovský, Vacek, Žofčák - Kweuke (Wilfried).
Liepaja: Spole - Kirhners, Klava, Puljiz, Surnins - Kalns, Rafalskis, Tamošauskas, Kavaliauskas - Grebis, Rakels.
Rozhoduje chorvatské trio sudích v čele se Strahonjou. Postupující se utká s vítězem souboje Poznaň - Baku, přičemž blíže k postupu má polský celek, jenž vyhrál v úvodním duelu na soupeřově půdě 1:0.

Reklama

Související témata:
  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid