Hlavní obsah

Čtyřicetiletému Van der Sarovi se splnil sen. Zase si zachytá finále a odejde na vrcholu

MANCHESTER/PRAHA

Bude mu přesně 40 let a 180 dní, až se 28. května postaví v londýnském Wembley do brány Manchesteru United k finálovému duelu Champions League proti Barceloně. A pak konec. Nikdo ho nepřemluví, nikdo ho nezlomí, i když Edwin van der Sar záží možná víc než za mlada. „Ještě čtyři zápasy a dost. Fotbalu už bylo dost, chci rodině vrátit všechno, co jsem jí dlužen. A hlavně – chci odejít na vrcholu,“ ujišťoval po středečním postupu do finále nizozemský gólman všechny kolem sebe, že se ho další sezóna už týkat nebude.

Foto: Albert Gea, Reuters

Brankář Manchesteru United Edwin Van der Sar

Článek

Nikdy v historii nenastoupil ve finále Champions League starší fotbalista než je on. A pokud jsou statistiky přesné, ani ve vyřazovacích bojích Ligy mistrů nikdo starší než Van der Sar nehrál. Má tak další rekord, které jeho dlouhou a úspěšnou kariéru lemují.

V Premier League nedostal gól 1311 minut, za Ajax, turínský Juventus, Fulham a Manchester United odchytal přes šest set soutěžních zápasů, v nizozemské reprezentaci nastoupil ke 130 utkáním.

A také už dvakrát vyhrál Ligu mistrů – v roce 1995 v Ajaxem Amsterodam a v roce 2008 s Manchesterem United. Teď má šanci na třetí triumf. A na čtvrtý primát v Premier League zrovna tak. V neděli stačí neprohrát s Chelsea, 28. května porazit ve Wembley Barcelonu.

„Když jsem viděl v úterý obrovské emoce hráčů Barcelony poté, co porazili Real Madrid a dostali se tak do finále, připadalo mně, že my je po postupu přes Schalke až moc tlumili. Přitom je tak fantastické, že jsme zase ve finále. Zase po dvou letech a znovu proti Barceloně,“ neskrýval Van der Sar pohnutí.

Brankář Manchesteru United Edwin Van der Sar (vpravo) se objímá s gólmanem Schalke Manuelem Neunerem.foto: ČTK/AP/Frank Augstein

„Barcelona hraje velice dobře, takže nás čeká velice těžké utkání. Bude důležité, abychom se z finále v roce 2009 poučili a lépe se na ni připravili,“ připomínal holandský brankář finálovou partii před dvěma lety na Stadio Olimpico v Římě, kde Katalánci zvítězili 2:0. „Bude to velká příležitost a doufám, že dosáhneme lepšího výsledku než před pár lety.“

Ještě před konfrontací s Barcelonou ovšem čekají na Van der Sara tři poslední zápasy na scéně Premier League, z nichž hned ten první bude ze všeho nejdůležitější. Když Manchester v neděli na Old Trafford neprohraje, měl by přes Blackburn a Blackpool k prvenství dokráčet. A nizozemský veterán by před odchodem do fotbalového důchodu mohl slavit.

„Semifinálovou odvetu se Schalke jsme perfektně zvládli. A přitom jsme nastoupili v hodně obměněné sestavě, takže většina hráčů zůstala čerstvá na neděli, kdy nás čeká hodně důležitý zápas,“ pochvaloval si Van der Sar, že se závěr jeho kariéry vyvíjí přesně, jak si přál.

K tomu, aby mohl odejít na samém vrcholu.

Reklama

Související témata: