Hlavní obsah

Plzeň - Maribor 3:1Ďurišova trefa v poslední minutě plzeňské akcie pozvedla a brány do Ligy mistrů pootevřela

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Čišovský 1 : 0
58. Darida 2 : 0
66. Mejač 2 : 1
90. Ďuriš 3 : 1
Záznam online reportáže

Plzeň

Brány do vysněné Champions League fotbalisté Plzně zatím jen pootevřeli... Nesměle, i když nadějně, neboť výhra 3:1 nad hodně nepříjemným Mariborem v úvodním duelu play off v pohárové matematice svou cenu má a značné šance českému mistrovi před odvetou příští středu ve Slovinsku dává. Hlavně proto, že v poslední minutě řádné hrací doby vstřelil střídající Ďuriš velice důležitý třetí gól, díky němuž plzeňské akcie na postupové burze notně narostly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Michal Ďuriš se raduje z gólu, který vstřelil do sítě Mariboru.

Článek
Fotogalerie

Stejná sestava jako v sobotním ligovém šlágru proti Spartě, obdobný počáteční tlak Plzně, jen efekt se tentokrát na pohárové scéně dostavil, neboť na přetažené centry po rohových kopech nebyl Maribor evidentně nachystaný. A ani tři po sobě jdoucí situace, při nichž se drali do zakončení Darida s Hořavou, nepředstavovaly pro Slovince varování.

Stoperovi Čišovskému to pálí

Po čtvrtém rohu si proto řekli o trest. Po Horváthově centru totiž proskákal Daridův volej před poloprázdnou bránu, kam ho zapomenutý Čišovský dopravil docela pohodlně. V kvalifikaci o Ligu mistrů se trefil již počtvrté, což je na stopera střelecká potence přímo skvostná.

U jediného gólu přitom zůstat nemuselo, protože domácí svého soupeře jasně přehrávali. Pohybem, rychlostí, startem na míč, stejně jako kombinací a vykrýváním prostorů, v nichž získávali většinu odražených míčů. A protože i dostatek invence a nápadů ve svých řadách nacházeli, nabídly se jim další příležitosti. Darida ovšem ve vyložené šanci hlavičkoval těsně nad bránu, Petrželovu střelu vyrazil Handanovič a Wágnerův pokus také cíl nenašel.

Maribor se před půlí nadechl

Logické, že úvodní nápor Plzně musel vzhledem k nasazenému tempu ochabnout. Obdobně jako v sobotní ligové partii k tomu po pětadvaceti minutách skutečně došlo a Maribor mohl dokazovat, jak dovede být v ofenzívě nebezpečný.

Makedonec Ibraimi to v 26. minutě ostatně předvedl, jenže střela mu nesedla, Mejač sice tři minuty po něm pálil hodně tvrdě, ale ani on bránu netrefil. Hosté však hráli, kombinovali, získávali územní převahu a vytrvale hledali cestu do Kozáčikovy šestnáctky. Vrbův tým totiž vyklidil úplně střed hřiště, neboť ztrácel spoustu míčů, a když se už se k nim dostal, hodně lacině o ně přicházel.

Darida na druhý pokus vedení jistil

Po změně stran Slovinci ve svém snažení mínili pokračovat, domácí hráče napadali dokonce už na jejich polovině a opět začali získávat územní převahu. Plzeň ovšem odpovídala rychlými výpady, které byly mnohem účinnější než dobývaní obranného valu protivníka.

První slibnou příležitost Daridy tři minuty po přestávce hostující gólman Handanovič ještě dokázal vyrazit, o deset minut později byl ale i on bezmocný. Kovařík svou akci dotáhl až k brankové čáře, aby našel osamoceného Daridu, který nabídnutou příležitostí nepohrdl a vedení pojistil.

Euforie dlouho nevydržela

Plzeňská euforie však neměla dlouhého trvání, neboť Mejač se po osmi minutách napřáhl ke střele z dobrých pětadvaceti metrů a trefil se přesně k tyči.

Naštěstí pro domácí nešlo zase o až tak výrazný zásah do postupových kalkulů... Po zmařené příležitosti Hořavy, jenž ve velké šanci hlavičkoval přímo do rukou hostujícího gólmana, se totiž v poslední minutě trefil Ďuriš a šance Plzně na vysněnou Ligu mistrů tak zase narostly.

Úvodní zápas play off Ligy mistrů:
Viktoria Plzeň - NK Maribor 3:1 (1:0)
Branky: 8. Čišovský, 58. Darida, 90. Ďuriš - 66. Mejač. Rozhodčí: Benquerenca - Ricardo Santos, Joao Santos (všichni Portugalsko). ŽK: Hořava, Ďuriš - Cvijanovič. Diváci: 11 158. Poločas 1:0.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Petržela (77. Rajtoral), Darida (86. Tecl), Kovařík - Wágner (62. Ďuriš). Trenér: Vrba.
Maribor: Handanovič - Milec (84.Derviševič), Rajčevič, Potokar, Viler - Mejač, Mertejl - Bohar, Cvijanovič, Ibraimi (88. Mendy) - Tavares. Trenér: Čačič.

Reklama

Související témata:
  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid