Hlavní obsah

Guardiola: Omlouvám se, ale dát pět gólů Lipsku nedokážeme. Proč ani jednou nestřídal?

Málo vídaný tah provedl kouč Manchesteru City Pep Guardiola. Ve středečním úvodním osmifinále fotbalové Ligy mistrů na půdě Lipska nesáhl ani k jednomu střídání, remízový duel (1:1) odehrálo celý jedenáct hráčů. A to i přesto, že po přestávce vypadl anglický mistr z role a domácí mohli výsledek klidně otočit.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Pep Guardiola děkuje fanouškům

Článek

„Mužstvo hrálo dobře, především ve středu hřiště. Přemýšlel jsem jedině, že bych do hry poslal Phila Fodena, ale nakonec jsem se rozhodl do základní jedenáctky nesahat," řekl Guardiola v rozhovoru pro BT Sport.

Naposledy v zápase Ligy mistrů nevyužil ani jednoho náhradníka Manchester United v říjnu 2018 proti Juventusu. V rámci vyřazovací fáze neprovedla žádné střídání naposledy Barcelona před sedmi lety v osmifinálovém duelu na Arsenalu.

Guardiola se však k tomuto kroku odhodlal už před rokem v bezbrankovém utkání anglické ligy na stadionu Crystal Palace. Stejný tah nyní nestačil k výhře ani v Lipsku. Přesto byl španělský kouč celkově spokojený, i když po přestávce se dominance City rozplynula.

Foto: Andreas Gora, ČTK/AP

Fotbalisté Manchesteru City se radují z úvodního gólu v Lipsku.

„Jsem rád za celý zápas, nejen za první poločas. Ti, kteří očekávali, že přijedeme do Lipska a dáme mu pět gólů, jsou mimo realitu. Je mi líto, ale tohle udělat nemůžeme. Kolik zápasů Lipska ti dotyční viděli? Ve skupinové fázi vypadlo hodně silných týmů, je těžké v této soutěži uspět," podotkl Guardiola.

Citizens ovládli první poločas, ve kterém nepustili Lipsko k ničemu. Naopak udeřili Alžířanem Mahrezem, který gólem oslavil stylově středeční 32. narozeniny. Stal se pátým africkým hráčem, který pokořil v Lize mistrů metu dvaceti branek. Před ním se to povedlo Mohamedu Salahovi (44 gólů), Didieru Drogbovi (44), Samuelu Eto'ovi (30) a Sadiu Maném (27).

Jeho gól však vítězný nebyl, německý celek po výrazném zlepšení ve druhém poločase díky hlavičce chorvatského obránce Gvardiola vyrovnalo. „Viděli jsme dva velmi rozdílné poločasy. V prvním jsme se jen honili za míčem, byli jsme špatní. Druhý byl docela jiný, byli jsme lepší. Zlepšili jsme se sice pozdě, ale pořád lepší než vůbec," prohlásil trenér Lipska Marco Rose.

Reklama