Hlavní obsah

Haalanda vykolejili, ale „stín“ nezastavili. Stačí mu jeden dotek, chválí nového rekordmana Bernardo Silva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle jste skoro přesně dva roky vidět nemohli. Jak kanonýr Erling Haaland nedal penaltu. Nejlepší střelec Ligy mistrů selhal jako exekutor v dresu Manchesteru City na hřišti Bayernu Mnichov ve 37. minutě za stavu 0:0, ale neúspěch ho nemrzí. Po pauze proměnil brejk a gólem pomohl k remíze 1:1 a postupu do semifinále milionářské soutěže. Slaví i nový rekord Champions League.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Erling Haaland se chytá za hlavu po neproměněné penaltě

Článek

Haaland ve své kariéře kopal celkem 36 „desítek", ale teprve potřetí z pokutové značky neskóroval. Naposledy se to 22leté hvězdě stalo skoro na den přesně před dvěma lety ještě v dresu Dortmundu proti Unionu Berlín. Od té doby byl úspěšný osmnáctkrát v řadě.

Až ve středu na hřišti Bayernu znovu neuspěl. A dost možná k tomu přispěl soupeř Leon Goretzka. Nor se již chystal k exekuci, když záložník Bayernu poukázal na vhozený předmět do pokutového území... Haaland musel čekat. A normálně neomylný útočník pak zamířil nad břevno. „Ale jsem si jistý, že na další bude zase dobře připravený," řekl jeho parťák Rúben Dias.

Haaland si penaltu vynahradil po pauze, když v 57. minutě využil rychlý protiútok a vstřelil v této sezoně již 48. soutěžní gól.

Foto: Andreas Schaad, ČTK/AP

Erling Haaland se raduje z branky

„Erling je speciální hráč, jiný než jaké jsme měli v minulých letech. Nepotřebuje být tolik na míči. Osmdesát pět minut je jako stín a pak mu stačí jeden dotyk s balonem a je z toho gól. Když máte v útoku takového mimořádného hráče, i vzadu se cítíme mnohem lépe," ocenil ho záložník Bernardo Silva. „Jeho zakončení bylo velmi, velmi dobré," pochválil ho manařer Manchesteru City Pep Guardiola.

Rodák z Leedsu má nový rekord. V Lize mistrů vstřelil již 35 branek a podařilo se mu to nejrychleji v historii. Stačilo mu 27 zápasů. Tentokrát mu zásah podklouznutím usnadnil i smolař utkání Upamecano. Branka téměř definitivně utišila mnichovskou naději na zázrak v podobě vymazání třígólového manka z prvního klání.

Šance na zdramatizování čtvrtfinále bavorský velkoklub měl, jenže Sané si podobně chladnokrevně jako Haaland v prvním poločase nepočínal. „Měl jsme to dát, určitě jsem měl svou šanci proměnit," přiznal Sané, který v 17. minutě běžel sám na gólmana, ale na zadní tyč mířil nepřesně. „Je to pro mě těžké, protože to byla velká šance. Kontrolovali jsme hru, ve středu pole jsme vyhrávali souboje. Kdybych proměnil, docela by mě zajímalo, jak by zápas skončil," dodal Sané.

Mezi nejlepší čtyřku postoupil Manchester City a v semifinále ho čeká obhájce „ušatého" poháru Real Madrid, se kterým v minulém roce ve stejné fázi vypadl. „Chceme jim to stoprocentně oplatit. Chtěli jsme postoupit i před rokem, ale momentálně si hodně věříme. Myslím, že postoupíme," uzavřel Bernardo Silva.

Reklama