Hlavní obsah

Hrdina Enrique velebil své šampióny. Ti se k triumfu protrpěli, zvlášť Suárez

Berlín/Praha
Aktualizováno

Pochybovalo se o něm, v průběhu sezóny se přetřásaly a řešily jeho vztahy s Messim. Dokonce se spekulovalo, že by mohl v Barceloně skončit. Teď je ovšem fotbalový trenér Luis Enrique katalánským hrdinou. Opěvovaným koučem, nad něhož není, protože dovedl svůj tým k treble. Vítězství ve španělské lize a Královském poháru završil triumfem v Lize mistrů. „To ne já, jedineční jsou hráči, které v mužstvu mám a kteří i tady v Berlíně dokázali, že je nikdy neomrzí vítězit,“ odmítal superlativy, jež se na něho ze všech stran valily. A dokonce i z úst těch, kteří ho ještě před půl rokem kritizovali.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Šťastný trenér Barcelony Luis Enrique po triumfu v Lize mistrů.

Článek
Fotogalerie

První rok v trenérské roli Barcelony a hned takovýto triumf. Treble. A hlavně vítězství v Champions League.

„Byl to ale těžký rok. Jsem velice vděčný všem lidem, kteří mně věřili," připomínal Luis Enrique, že jeho cesta k triumfům nebyla vůbec snadná.

„Dělal jsem svou práci a vždy jsem se ji snažil dělat co nejlépe. Bez hráčů, kteří jsou rozenými vítězi a prezentují se fotbalem, jenž se lidem líbí, bych to však nesvedl. Ostatně, finále Ligy mistrů bylo naším šedesátým zápasem v sezóně. A padesátým vítězným," upozorňoval na skvostnou bilanci, kterou Barcelona výhrou nad Juventusem ve finále Ligy mistrů završila.

Rakitič: Trpěli jsem, ale tak už to chodí

„Trpěli jsme přitom, ale tak už to ve finále chodí, to je normální. Ale vítězství jsme si zasloužili," svěřoval se autor vedoucího gólu Barcelony Ivan Rakitič.

„Teď jen doufám, že naše cesta tady v Berlíně nekončí. Chceme víc. I příští rok Ligu mistrů vyhrát."

„Neuvěřitelné, jedinečné," těžko hledal v panující euforii slova Luis Suárez, jenž zařídil druhým gólem výhru Barcelony.

„Šli jsme od zápasu k zápasu a dosáhli všech cílů, které jsme si dali. Hlavně proto, že jsme byli od začátku sezóny jednotní a že mužstvo mělo svůj duch. Teď jsme se dočkali odměny. Bolela, jako bolela celá sezóna, ale my ji zvládli. Je to ocenění pro nás všechny i třeba pro mou rodinu, která občas trpěla se mnou," narážel na strastiplný úvod sezóny, kdy po světovém šampionátu v Brazílii nesměl v důsledku tvrdého trestu celé dlouhé týdny s mužstvem trénovat, natož pak hrát a za nový klub nastupovat.

Nekončím, ohlásil Buffon

Zatímco v táboře Barcelony panovala neskutečná euforie, z hráčů Juventusu zklamání přímo prýštilo. Po dvanácti letech hrála turínská Stará dáma finále a znovu v něm prohrála.

„I se zklamáním se musíte umět smířit, takový už je prostě sport," soukal ze sebe gólman Gianluigi Buffon, který jako jediný ze současného kádru zažil i finále před tuctem let v Manchesteru, kde Juventus prohrál po penaltovém rozstřelu s AC Milán.

V Berlíně podlehl Barceloně a Buffonův sen o zisku trofeje, která mu jako jediná ve sbírce trofejí chybí, se zase rozplynul.

Buffon: Čas na vítězství ještě mám

„Snad příště, protože rozhodně ještě nekončím. Ještě tři roky chci chytat, takže čas na vítězství v Lize mistrů ještě mám. Zvláště po této sezóně, v níž jsme se hodně zlepšili a která byla pro nás výborná," tvrdil sedmatřicetiletý veterán mezi tyčemi Juve.

„Mohla být ještě lepší. I ve finále jsme měli šance, ale neproměnili je. Ale jestli budeme dál pracovat tak tvrdě jako dosud, v následujících sezónách nás už nic nezastaví," přidával se k Buffonovi autor turínského gólu Álvaro Morata.

„Když jsme vyrovnali na 1:1, věřili jsme si a mysleli, že bychom mohli zápas vyhrát. Jenže po druhé inkasované brance nám spadly hlavy dolů, i když jsme se snažili až do konce alespoň o vyrovnání," glosoval finálovou partii do kamer Sky Sports Paul Pogba.

Vyhraje Barcelona fotbalovou Ligu mistrů i příští rok?
Ano
62,8 %
Ne
37,2 %
Celkem hlasovalo 2738 čtenářů.

Reklama

Související témata: