Hlavní obsah

Klopp i po nepovedených rošádách se záchranným lanem, Zidane s výhrou u milníku s číslem padesát

Madrid/Praha
Aktualizováno

Jedno věděl kouč Liverpoolu už před přestávkou. Rošády, které v sestavě udělal, mu hrubě nevyšly. Hlavně nasazení Nabyho Keity do prvního čtvrtfinále Ligy mistrů s madridským Realem představovalo hotový úlet. Však ho také Jürgen Klopp stáhnul ze hřiště už po dvaačtyřiceti minutách. A když guinejský legionář trávník opouštěl, nezavadili ti dva o sebe ani pohledem.

Sestih čtvtrtfinále Ligy mistrů: Real Madrid - LiverpoolVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Není to o žádném velkém příběhu. Nebyl jediný, kdo si zasloužil vystřídat, v tu chvíli jsem mohl udělat ještě několik změn," bránil samozřejmě německý kouč ve službách Reds Keitu i sebe.

V porovnání se sobotním vítězným zápasem Premier League na Emirates Stadium proti Arsenalu se rozhodl ke třem změnám v sestavě. Nechal sedět Roberta Firmina, Jamese Milnera a Thiaga Alcantaru, aby místo nich vyrukovali proti Bílému baletu Diogo Jota, Georginio Wijnaldum a Naby Keita.

Výkon Liverpoolu byl ovšem v první půli žalostný. „Kazili jsme i jednoduché přihrávky, ztráceli jsme míče, chyběl nám potřebný důraz, a hlavně potřebná koncentrace. Nebyl to prostě dobrý výkon," přiznával Wijnaldum hrající s kapitánskou páskou, že dva inkasované góly byly pro Liverpool ještě milosrdným rozdílem.

„Udělali jsme to Realu příliš snadné," přiznával i Klopp, i když chyby předcházející inkasovaným gólům svým svěřencům nevyčítal. „Ty se stát mohou. Podstatné ale bylo, že jsme nehráli dost dobře, abychom způsobili Realu nějaké problémy."

Španělské mužstvo skutečně s Liverpoolem problémy nemělo, i když mu chyběl zraněný Sergio Ramos, stejně jako třeba Raphael Varane, který po pozitivní testu na koronavirus vypadl pár hodin před utkáním z kádru.

„Od února už jsme se museli vypořádat se zraněním devíti mých spoluhráčů, ale vyrovnali jsme se s tím. Každý, kdo naskočí do sestavy, má naši důvěru, což je dobré znamení. Před sobotním zápasem s Barcelonou i před odvetou příští týden na Anfieldu," cenil si výkon a výhru 3:1 brankář Realu Thibaut Courtois.

Jen inkasovaný gól ho mrzel. „Trochu smůla, ale naštěstí jsme zůstali v klidu a odpověděli třetí brankou," kvitoval, že dvacetiletý Brazilec Vinícius Junior byl při střelecké chuti a druhou trefou výhru Realu jistil.

„Obdržený gól mrzí, protože Liverpool vystřelil v podstatě jednou na bránu a hned skóroval. Ale to se ve fotbale stává. Hráli jsme však velice dobře, i přes změny v sestavě jsme se drželi rozestavení 4-3-3 a jsem spokojený, jak jsme utkání zvládli," přidával se trenér Zinédine Zidane, který koučoval v Lize mistrů padesátý zápas. A vítězný už po jednatřicáté, čímž se v hierarchii trenérů majících na kontě tuto metu zařadil na druhé místo za Juppa Heynckese. Ten vyhrál ještě o jeden víc...

Zidane měl i tak důvod ke spokojenosti, protože jen potvrdil, že jeho Real to na Liverpool umí. V posledních čtyřech utkáních nad ním měl pokaždé navrch.

Foto: Susana Vera, Reuters

Liverpoolský Mohamed Salah reaguje poté, co Marco Asensio z Realu skóroval.

Klopp ale musel být nakonec spokojen také. Se zlepšeným výkonem po změně stran a vstřeleným gólem, který dává jeho týmu před odvetou příští týden na Anfieldu alespoň jakousi naději.

„Představuje pro nás záchranné lano. Ale pokud chceme postoupit do semifinále, musíme si to zasloužit. A to jsme v Madridu neudělali. Hlavně v prvním poločase ne," přiznal po utkání.

Reklama