Hlavní obsah

Kodaň v extázi! Kat Sparty míří do osmifinále Ligy mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„To jsme mohli být my,“ mumlají si pod vousy možná hráči pražské Sparty, když sledují výkony Kodaně v Lize mistrů. Právě dánský celek, který je až po penaltové loterii vyřadil ve třetím předkole milionářské soutěže, si to totiž štráduje rovnou do osmifinálových bojů. V závěrečném duelu skupiny A porazil Galatasaray Istanbul 1:0 a zajistil si tak druhou příčku v tabulce. „Jsme v osmifinále, naprostá šílenost,“ radoval se autor postupové branky Lukas Lerager.

Foto: Ritzau Scanpix Denmark, Reuters

Fotbalisté Kodaně slaví postup do osmifinále Ligy mistrů.

Článek

Záložník Kodaně se během utkání s tureckým soupeřem stihl v samém závěru také nechat vyloučit, zpětně mu to ale vadit nemusí, jelikož jeho mužstvo i tak dokráčelo k těsnému triumfu. „Další zápas mě nejspíš čeká stopka, jinak jsem ale nadšený,“ neskrýval Lerager emoce.

Aby také ano. Vždyť Kodaň papírově platila za otloukánka skupiny A, který by se snad horko těžko mohl procpat do Evropské ligy ze třetího místa, když při něm budou stát všechna fotbalová božstva. Čelila totiž Bayernu Mnichov, který si šestnácti body suverénně pohlídal první místo, anglickému gigantovi Manchesteru United a hvězdami nabitému Galatasarayi.

Prognózy expertů ale dánský mančaft rozcupoval na kousky. Ač po třech kolech získal pouze jeden jediný bod za remízu s celkem z Istanbulu, a myšlenky na postup se zdály být naivně optimistické. Pak ale Kodaň zabrala, jako jediná obrala o body Bayern (0:0) a poradila si také s oběma zbývajícími oponenty. Sečteno a podtrženo – šest zápasů, dvě výhry, dvě remízy a zasloužená vstupenka mezi šestnáctku nejlepších.

Konečná tabulka skupiny A

TýmZápasySkóreBody
1.Bayern612:616
2.Kodaň68:88
3.Galatasaray610:135
4.Manchester United612:154

„V takové skupině nikdo neočekával, že bychom mohli postoupit. Na tým jsem neskutečný hrdý,“ radoval se záložník Rasmus Falk. „Podali jsme neuvěřitelný výkon. Pro jakýkoliv dánský klub by to byl to výjimečný úspěch,“ přidal.

Kodaň se do osmifinále Champions League podívá po dlouhých třinácti letech. V sezoně 2010/11 skončila ve skupině taktéž druhá, předčila ji jen Barcelona. Za sebou pak nechala Rubin Kazaň a Panathinaikos, tedy o poznání méně věhlasné týmy než letos. Kodaň tedy píše příběh, na který se v Dánsku jen tak nezapomene.

Pohádku přitom ve zmíněném předkole probíhajícího ročníku LM mohla, možná i měla, ukončit pražská Sparta. Stačilo by si v odvetě na Letné alespoň jednou pohlídat vedení v prodloužení, případně lépe zvládnout penaltový rozstřel…

Reklama

Související témata: