Hlavní obsah

Kompany jako Rosický. Jedna absence za druhou, teď se zranil počtrnácté!

Manchester/Praha

Zatímco Citizens do čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů dokráčeli bez problémů, jejich kapitán Vincent Kompany tam dokulhal. A s bolestivou grimasou ve tváři k tomu, protože už v páté minutě odvety s Kyjevem si přivodil zranění lýtka a musel se nechat vystřídat. První diagnóza mluvila o měsíčním léčení, další o absenci až do konce sezóny a dokonce o tom, že belgický legionář přijde i o EURO ve Francii. „Teď musí být psychicky silný, protože je velmi obtížné se vyrovnat s tím, co se mu stalo,“ litoval trenér Pellegrini svého kapitána.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Zraněný kapitán Manchesteru City Vincent Kompany opouští trávník během odvety osmifinále Ligy mistrů proti Dynamu Kyjev.

Článek
Fotogalerie

Je to chmurné čtení... Příběh, který v mnohém připomíná útrapy a zdravotní trable českého legionáře ve službách Arsenalu Tomáše Rosického, jenž je rovněž až neskutečně náchylný ke zraněním.

Od chvíle, co Kompany přišel do Manchesteru City, utrpěl už čtrnácté zranění. Jen v této sezóně jde už o čtvrté, takže chyběl v sestavě Citizens celkem ve 27 zápasech. Přitom bez Kompanyho jsou výkony zadních řad Citizens poloviční. A na mužstvo má jeho absence také citelný dopad.

„Je to chlap, který je oporou mužstva a jemuž všichni spoluhráči důvěřují. Bez něho se sebedůvěra Citizens vytrácí," připomínal do mikrofonů BT Sport bývalý obránce konkurenčního Manchesteru United Rio Ferdinand.

Statistické výčty a souhrny jeho tvrzení dokládají. Jakmile nefiguroval Kompany v sestavě, dokázala obrana Citizens udržet je v šesti zápasech čisté konto. Do bodového zisku mužstva se absence belgického legionáře pochopitelně také promítala.

Manchester City v Premier League a Lize mistrů:
S KompanymBez Kompanyho
17Zápasy19
11Výhry8
3Remízy3
3Prohry8
64,7Procentuální úspěšnost42,1
11Inkasované góly29
0,65Průměr na zápas1,63

„Bez něho se šance Manchesteru City na úspěch v Lize mistrů stoprocentně snižují. A pro Citizens je určitě znepokojující i to, co bude následovat ve zbytku sezóny, pokud bude Kompany chybět," upozorňoval Rio Ferdinand s připomínkou, že už v neděli se hraje městské derby mezi Manchesterem City a United.

Navíc u Kompanyho nejsou návraty otázkou několika dnů, ale celých týdnů. „Je velice těžké najít konkrétní příčinu, proč je tak často zraněný. Samozřejmě lze udělat spoustu věcí, aby se toto nebezpečí minimalizovalo, ale nikdo si nemůže být předem jistý, že se tím vyloučí," přemýšlel trenér Pellegrini, který sám neví, zda Kompany bude chybět jen měsíc, či zda snad vypadl z kádru do konce sezóny.

Kompanyho absence
6.6. 2009kotník3 měsíce
26.1. 2013sval2 měsíce
19.8. 2013tříslo1 měsíc
5.10. 2013stehno2 měsíce
13.12. 2014sval1 měsíc
12.4. 2015stehno1 měsíc
15.9. 2015sval1 měsíc
8.11. 2015sval7 týdnů
26. 12. 2015sval7 týdnů
15.3. 2016svalprognóza 1 měsíc

Vyloučil však, že za zraněním spočívala přílišná zátěž, kterou musel kapitán zvládnout. „Byl to sice jeho šestý zápas během dvaceti dnů, ale před utkáním žádné problémy neměl. Nemyslím, že by za zraněním bylo něco jiného, než jen obyčejná smůla."

„Překážky jsou součástí života, takže je musím přijmout jako další výzvu. Mám to ostatně v povaze," schlíple reagovat devětadvacetiletý Vincent Kompany, který určitě nadělal starosti i budoucímu trenérovi Citizens Guardiolovi.

Otázkou totiž je, zda nový kouč bude dál spoléhat na stopera a kapitána, jenž je tak náchylný ke zraněním.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články