Hlavní obsah

Královec sporný zákrok na Florenziho nemůže komentovat

Karel FeltSport.czPrávo

Do konce středečního osmifinálového duelu fotbalové Ligy mistrů mezi domácím AS Řím a Realem Madrid zbývalo deset minut, když kapitán Giallorossi Florenzi pronikl do šestnáctky soupeře a tam padl na trávník, když ho skluzem dojel stoper Bílého baletu Varane. Zpomalený záběr ukázal, že k zemi šel dřív, než byl atakován. Stadión bouřil, kouč Spaletti lomil rukama a hráči AS se jako sršni vrhli na českého sudího Pavla Královce, který pokutový kop neodpískal.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Sudí Pavel Královec v pozadí souboje mezi Antoniem Rüdigerem (2) a Jamesem Rodríguezem z Realu Madrid v prvním osmifinále Ligy mistrů.

Článek

„Nemohu se vyjádřit k žádné situaci v utkání. Takové je nařízení komise rozhodčích UEFA," řekl Královec na cestě domů při mezipřistání ve Frankfurtu nad Mohanem. „Nemám ani pocit, že by mě domácí hráči naháněli. Neutíkal jsem před nimi. Musel jsem sledovat útočnou akci Realu a nevnímat emoce domácích," dodal.

Spaletti sudího nerozčiloval a Ronaldo neoblomil

„Trenéry až tak nesleduji, od toho je tam čtvrtý rozhodčí, ale chování ani jednoho z nich nijak nenarušovalo průběh hry. Emoce k fotbalu patří, ani Spaletti nevnášel na trávník nějakou nervozitu. Oba nám po utkání přišli poděkovat, stejně jako většina hráčů," odmítl Královec jakoukoliv nevraživost domácího kouče. Ruku mu podali i hráči, kteří byli na trávníku.

Ronaldo je hvězda a často na to žehrá, na sudí zkouší, co mu dovolí, co mu zbaští. Při každém souboji s protihráčem, když skončil na trávníku, zvedl ruce nad hlavu a k sudímu vyslal výmluvný pohled žádající trest pro soupeře, nebo naopak po odpískaném faulu kmitajícím ukazováčkem dával najevo, že on nefauloval. „Vůbec nic to se mnou nedělá. Ať se zlobí Ronaldo nebo jiná hvězda. Neoblomí mě. Soustředíme se s kolegy na náš výkon. Ale velcí hráči nechodí za sudím a nediskutují," pravil přesvědčivě Královec s tím, že ve druhé půli bylo utkání vyhrocenější a tudíž těžší. Relativní klid přišel po druhé brance Realu.

Fotbal si užívá jinak

Ronaldo před svým gólem předvedl parádní akci. Fanoušci Realu šíleli blahem, domácí nevěřícně kroutili hlavami a na CR7 pískali. Sudí měli kamenné obličeje. Jich se to netýkalo. „Užijeme si zápas, ale trochu jinak, ne jako fanoušci. Myslím si, že v Římě se hrál atraktivní fotbal," konstatoval Královec.

Na trávníku se občas jiskřilo, ale český arbitr pouštěl tvrdší hru. Takovou v Synot lize žádný sudí nepustí. „Záleží, jak se kdo chová, jak to přijme. Vyspělí hráči benevolence sudího nezneužívají, méně vyspělí ano. Tím nemyslím, že by v naší lize něco takového všichni zneužívali. Musím umět odhadnout, kdy se dá tvrdší hra připustit a kdy ne," vysvětlil Královec. Jestli je přidělené prestižní osmifinále náznakem ještě lepších jarních zápasů, to neví. „Záleží na komisi rozhodčích, jak můj výkon posoudí, ale rozhodčí pro vyšší fáze vyřazovacích bojů nebo pro finále se nevybírají podle jednoho zápasu," dodal.

Brabec měl jít ve Zlíně nejspíš ven

Rozhodovat domácí nejvyšší soutěž a Ligu mistrů je obrovský rozdíl. Jako když z lokálky přesednete do mezinárodního expresu. A rozdíl není jen v tempu hry. „Je to pořádný skok, vždyť v Lize mistrů hrají nejlepší fotbalisté na světě. Tempo je po všech stránkách vyšší," pravil Královec.

Po sobotním duelu mezi Zlínem a Spartou byl Královec kritizován, že nevyloučil hostujícího Brabce po zákroku na Poznara. Podle některých názorů měl jít ven i Costa, který dohrál protihráče u postranní čáry bez míče. „To je názor médií. My jsme si z toho v našem týmu rozhodčích vyvodili důsledky. Špatně jsme vyhodnotili situaci kolem Brabcova faulu na Poznara, ale u Costy jsme nechybovali," nabídl svůj pohled Pavel Královec.

Měl sudí Královec pískat po střetu Florenziho s Carvajalem penaltu ve prospěch AS Řím?
Ano
71,2 %
Ne
28,8 %
Celkem hlasovalo 6050 čtenářů.

Reklama

Související témata: