Hlavní obsah

Křetínský burcuje svou Spartu už před losem LM, Paclík nemá pro Plzeň jiný cíl, než postup do skupiny

Praha
Aktualizováno

Zatímco na pražské Letné své hráče burcují, neboť předem vědí, že už na první zastávce za vidinou Ligy mistrů čeká na Spartu velice těžký soupeř, v Plzni zachovávají klid a nadhled. „Jsou věci, které ovlivnit nemůžeme. Rok jsme se připravovali na návrat do pohárové Evropy, ale na los vliv nemáme a protivníka si nevybereme,“ nechal se před dnešním losováním třetího kvalifikačního předkola Ligy mistrů slyšet majitel mistrovské Viktorie Tomáš Paclík. „Ať dostaneme kohokoli, čekám, že se i favorizovaným protivníkům postavíme, takže pro ně nebude snadné nás vyřadit,“ je si vědom majitel Sparty Daniel Křetínský, že z pětice rýsujících se soupeřů jsou přijatelné snad jen belgické Bruggy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Podobnou radost by plzeňští fotbalisté (zleva) Matúš Kozáčik, Daniel Kolář, David Limberský a Jan Baránek chtěli zažívat i na evropské pohárové scéně.

Článek

Ve švýcarském Nyonu se bude v pátek v pravé poledne nejprve losovat třetí kvalifikační předkolo Ligy mistrů, v němž má český fotbal dvojnásobné zastoupení - v mistrovské části Plzeň, v nemistrovské Spartu.

Sparta si nevybere, každý soupeř je těžký

A právě v tom se pro letenský tým skrývá úskalí. Nasazen není, takže na něj čeká soupeř z kvintetu Šachtar Doněck, Ajax Amsterdam, Monako, CSKA Moskva a Bruggy. Dost děsivá představa, protože třeba Monako v loňské sezóně Champions League vyřadilo londýnský Arsenal a postoupilo až do čtvrtfinále. Týmy CSKA Moskva, Šachtaru Doněck a Ajaxu Amsterdam si zahrály v základní skupině a pouze „přijatelné“ Bruggy se musely spokojit s účastí v Evropské lize, v níž se ovšem dostaly do čtvrtfinále.

„Musíme se postavit každému. A svést s ním mimořádnou bitvu,“ požaduje majitel Sparty Daniel Křetínský na svém mužstvu.

V Plzni protivníka zatím neřeší

Zatímco Sparta se jméno soupeře dozví, Plzeň si na něho bude muset počkat. To proto, že v mistrovské části patří ke třem nasazeným celkům a její protivník vzejde z druhého předkola, které bylo rozehráno teprve ve středu.

„Potencionální soupeře samozřejmě známe, ale je nesmyslem dopředu mluvit, kdo z případných protivníků je silnější, nebo slabší. Vždyť úvodní zápasy druhého předkola přinesly hned několik překvapení,“ upozornil plzeňský majitel Paclík na prohru bulharského Ludogorce či naopak vysokou výhru albánského celku Skënderbeu Korcë, který má blízko k postupu.

„Ostatně, v minulosti jsme se i my o podobné překvapení postarali, když jsme vyřadili soupeře, kteří byli v konfrontacích s námi favoritem. Pro nás je důležité nespekulovat, ale na protivníka se kvalitně připravit.“

Možný soupeř Plzně vzejde z následujících dvojic: Maccabi Tel Aviv/Hibernians, Lech Poznaň/FK Sarajevo, Partizan Bělehrad/Dila Gori, Malmö/Žalgiris Vilnius, Karabach/Rudar Pljevlja, HJK Helsinky/Ventspils, Molde/Pjunik Jerevan, Midtjylland/Lincoln, Videoton Székesfehérvár/The New Saints, Skënderbeu Korcë/Crusaders.

„Samozřejmě, že o balíčku soupeřů mám přehled, pochopitelně že přemýšlím o týmech, v jejichž zemích ligové soutěže běží naplno a případní protivníci jsou rozehraní, stejně jako o mužstvech, jež jsou na tom jako my a do sezóny teprve vstoupí. Ale popravdě řečeno - protivníkem se začnu zabývat až po losu, kdy se pustím do shánění všech informací,“ nechtěl plzeňský trenér Miroslav Koubek prozradit, se kterým mužstvem by se ve třetím předkole Ligy mistrů potkal nejraději.

„Náš plán je ale jasný - hlavním sportovním cílem nastávající sezóny je návrat do pohárové Evropy. Chceme hrát skupinovou fázi Ligy mistrů nebo Evropské ligy, o ničem jiném nepřemýšlíme,“ doplnil trenér plzeňský majitel Paclík.

Na los čekají i zástupci v Evropské lize

Na los bude pochopitelně čekat i trojice českých zástupců v Evropské lize - tedy Jablonec, Liberec a případně Mladá Boleslav, která ovšem musí nejprve otočit domácí prohru 1:2 s norským Strömsgodsetem.

Pohárový vítěz z Liberce je sice nasazený, ale i tak může narazit na nizozemský Arnhem nebo na svého loňského přemožitele Astru Giurgiu. „Tu bych tedy potkat nechtěl," otřásl se při této představě liberecký záložník David Pavelka. „Chtěli bychom hratelného soupeře, abychom mohli pomýšlet na postup do základní skupiny, což je náš cíl,“ promlouval i za ostatní české zástupce sportovní ředitel Liberce Jan Nezmar.

Dortmundu se české týmy vyhnou

Čeští zástupci měli při pátečním rozdělení do košů 3. předkola Evropské ligy poměrně štěstí a vyhnou se například předloňskému finalistovi Ligy mistrů Borussii Dortmund. I tak ale mohou dostat zajímavé protivníky.

Případní soupeři Liberce vzejdou z následujících mužstev: Astra Giurgiu (Rum.), AIK Stockholm/Širak, Šachťor Soligorsk/Wolfsberg, Hapoel Kirjat Šmona, Ferencváros Budapešť/Željezničar Sarajevo a Čukarički/Gabala (Ázer.).

Nenasazený Jablonec má v prvním koši kromě St. Etienne a Kodaně, která musí nejprve postoupit přes velšský Newtown, ještě Belenenses a dvojice Lokomotiva Záhřeb/PAOK Soluň, Hapoel Ben Ševa/Thun a KR Reykjavík/Rosenborg Trondheim.

Mladá Boleslav má špatně rozehrané 2. předkolo, ale do odvety pro ni může být motivací případný zápas s tradičním španělským celkem Bilbaem. Dalšími možnostmi jsou portugalská Vitória Guimaraes, Trabzonspor/Differdange, Krasnodar, Koper/Hajduk Split a Jagiellonia Bialystok/Omonia Nikósie.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články