Hlavní obsah

Messi je pro Barcelonu požehnáním. Ani trenér Valverde netají, že ho božský Leo nepřestává překvapovat

Barcelona

Po setkání s Lionelem Messim v letošním ročníku Champions League si hořce povzdechli všichni tři trenéři anglických celků. Pochettino z Tottenhamu po utkání ve skupině, Solskjaer z Manchesteru United po čtvrtfinálové odvetě, teď naposledy liverpoolský Klopp po prvním semifinále. Svou navštívenkou totiž obdařil hvězdný Argentinec každý z ostrovních celků. Dvěma góly, které jim dal. A kouč Barcelony Ernesto Valverde pokaždé reagoval stejně: „Přece se nebudu omlouvat, že za nás Messi hraje?!“

Sestřih semifinále Ligy mistrů Barcelona - LiverpoolVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Svou extratřídu potvrdil Messi i proti soupeři, z něhož už začínala mít slavná Barcelona pomalu komplex. Čtyřikrát s Liverpoolem na svém Camp Nou až dosud v evropských pohárech hrála, teprve na pátý pokus ho porazila.

Barcelona na kótě 500, Messi na metě 600

Díky Suárezovi, po jehož trefě se dostala v Lize mistrů na kótu 500 branek, kterou před ní překonal jen Real Madrid, zásluhou dvou gólů Messiho, jenž excelentním trestným kopem zaznamenal šestistou branku, kterou v soutěžních zápasech dal za Barcelonu.

Foto: Albert Gea, Reuters

Barcelonský Lionel Messi střílí gól Liverpoolu v semifinále Ligy mistrů.

Proto je loňský finalista na pokraji vyřazení. Nebo že by už byl vyřazený?

„Abych byl upřímný, nevím, zda můžeme hrát ještě lépe," připomínal kouč Liverpoolu Jürgen Klopp, že jeho tým hrál na hranici svých možností, a přesto dostal tříbrankovou lekci. Vzhledem k průběhu zápasu a šancím, jež si Reds vytvořili a které Ter Stegen pochytal, hodně krutou.

„Ale fotbal už je takový. Nehodnotí se známkami, rozhodují góly. Náš výkon byl opravdu dobrý, protože moji kluci hráli super a ukázali velké srdce, což mám vždy rád. Jen výsledek je tvrdý. Proti soupeři, jako je Barcelona, ovšem stačí jen pár okamžiků, kdy mu dáte příležitost," filozofoval Klopp nad promarněnými možnostmi svých hráčů i trefami argentinského snajpra.

Foto: John Sibley, Reuters

Barcelonský Lionel Messi střílí třetí gól proti Liverpoolu v semifinále Ligy mistrů.

„První gól byl pro Messiho snadný, jeho druhý ale přímo zázračný," jen si povzdechl nad příležitostmi, které jeho tým Argentinci nabídl.

Nevím, jak to dělá, kroutil hlavou i trenér

Tak, jako mu je před Liverpoolem nabídl Tottenham či Manchester United. I proto už Messi v 33 zápasech proti anglickým mužstvům nastřílel 26 branek. Víc než dokázal dát proti týmům z jiných zemí.

„Víme, co Leo dokáže, ale přesto nás nepřestává překvapovat. Když se chystal na volný kop z takové dálky, netušil jsem, zda chce střílet. Opravdu nevím, jak to dělá, ale vždycky uspěje. Hlavně když to nejvíc potřebujeme," netajil domácí kouč Ernesto Velverde, že Messi je pro Barcelonu požehnáním.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Kouč Liverpoolu Jürgen Klopp reaguje během úvodního semifinále Ligy mistrů proti Barceloně.

„Je to kapitán, dirigent dávající naší hře rytmus, rozdílový hráč, jenž nás tlačí za vítězstvím. A hlavně vůdce týmu, který v našich soupeřích vyvolává pocit neustálého strachu."

Newcastle je pro Kloppa důležitější

I Liverpool teď moc dobře ví, čeho je Messi schopen a o čem kouč Barcelony mluvil.

„Jít do odvety s prohrou 0:1 je obvykle těžké, ale zase až tak velký problém to není. Obvykle," zkoušel i kouč Reds žertovat, že nebýt Messiho a jeho branek v závěrečné čtvrthodině, mohl mít jeho tým před odvetou příští úterý na Anfieldu naději.

Jenže takhle? Po porážce 0:3?

Foto: John Sibley, Reuters

Naštvaný gólman Liverpoolu Alisson po druhém inkasovaném gólu od Barcelony.

„Jedno je jisté - budeme s Barcelonou hrát znovu. Takový byl plán," reagoval Klopp s úsměvem ve tváři na dotaz, jak vidí odvetu.

„Teď ale hrajeme už za tři dny s Newcastlem a to je pro nás mnohem důležitější," naznačoval, že jemu i Liverpoolu teď zbývá jen Premier League, v níž se rve o titul s Manchesterem City.

Reklama

Související témata: