Hlavní obsah

Messi oslnil gólem jako Panenka. A pak šokoval neuvěřitelným gestem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lionel Messi, hvězdný fotbalový útočník, zařídil triumf pařížského Saint Germain v úterní bitvě Ligy mistrů proti Lipsku. Argentinská čtyřiatřicetiletá ofenzivní superstar vstřelila dva góly, přičemž vítěznou trefu na 3:2 obstarala z pokutového kopu „vršovickým dloubáčkem" z dílny legendárního Antonína Panenky.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Hvězdný Lionel Messi dvěma góly pomohl Paris St. Germain v utkání Ligy mistrů k vítězství nad Lipskem.

Článek

„V zápasech, kdy se vám jako týmu nedaří najít řešení potřebujete hráče jiné dimenze, jako jsou Lionel Messi či Kylian Mbappé," vyzdvihoval trenér PSG Mauricio Pochettino přínos dvou ofenzivních hvězd.

Francouzský dvaadvacetiletý útočník nejprve poslal pařížský tým do vedení, jenže Lipsko dokázalo zápas otočit.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Kylian Mbappé slaví svůj gól proti Lipsku

„Ukázali jsme charakter. V naší hře jsou mezery, je co zlepšovat. A my se budeme zlepšovat. Vyhráli jsme zaslouženě, byť jsme hodně trpěli," připomínal Pochettino nepříznivý vývoj.

Po pauze ale úřadovala argentinská hvězda. Po akci, v níž měl prsty rovněž Mbappé, totiž Messi srovnal, když důsledně dobíhal vlastní střelu mířící do tyče, a tak pohodlně doklepl balon do sítě.

A sedm minut po vyrovnání došlo na pokutový kop, který vybojoval Mbappé. Francouzský útočník však balon, respektive exekuci penalty, přenechal Messimu. „Je to přirozené. Jde o respekt. Messi je nejlepší hráč světa. Je privilegium, když s ním můžeme hrát. To jsem říkal vždy a trvám si na tom. Proto jsem mu balon dal," vysvětloval Mbappé, který přitom zahrával předešlých jedenáct pokutových kopů pařížského Saint Germain.

Messi následně za nerozhodného stavu ukázal mimořádné nervy, když levačkou kopl penaltu stejně jako česká legenda Antonín Panenka dloubáčkem do středu branky. Právě srovnání s autorem rozhodující penalty z mistrovství Evropy v šestasedmdesátém v titulku připomínali komentátoři BBC i další fotbalové servery.

Messi se nemýlil a připsal si sto dvacátou třetí trefu v Lize mistrů, přičemž Lipsko bylo sedmatřicátým týmem, proti němuž v nejprestižnější klubové soutěži starého kontinentu skóroval.

Messi oplatil Mbappému jeho gesto a nevyplatilo se

V dresu PSG vstřelil Argentinec od letního příchodu už tři branky, když první zaznamenal rovněž v Lize mistrů proti Manchesteru City při výhře 2:0.

V posledních vteřinách mohl Messi dosáhnout na hattrick, protože sudí nařídil pro francouzský tým další penaltu. Jenže Argentinec oplatil Mbappému jeho gesto a pokutový kop nechal o dvanáct let mladšímu parťákovi. „Řekl mi, abych penaltu kopnul," líčil Mbappé, který však vysoko přestřelil.

Messi je čtvrtým hráčem PSG, který skóroval v prvních dvou domácích zápasech Ligy mistrů, po Neymarovi, Alexovi a Weahovi. A už ve čtyřiatřiceti případech v jediném utkání Ligy mistrů vstřelil dva či více gólů.

Reklama