Hlavní obsah

Mrazení v zádech. Los Ligy mistrů oživil nejtemnější vzpomínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínky na třaskavou bitvu ožívají. Ten kdysi neskutečně vypjatý fotbalový souboj Slovan - Ferencváros tu po dlouhých třiceti letech může být zase. Tak rozhodl úterní los předkol, který v LM oba celky zatím jen vzdáleně nasměroval proti sobě. Z produkce médií teď vylézají úryvky z hrozivých scén, které tehdy zaplnily veřejný prostor v končící česko-slovenské federaci i Maďarsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stanislav Tecl během utkání s Ferencvárosem. Ten loni hrál se Slavií. Teď se může znovu utkat se Slovanem Bratislava. Ilustrační foto.

Článek

Aby na souboj vskutku došlo, musí Ferencváros nejprve ve dvojzápasu úvodního předkola vyřadit kazachstánský Tobol Kostanaj a Slovan gruzínské Dinamo Batumi. Je to poměrně dost pravděpodobné...

I proto se přetřásá minulost. Slovan, tehdy předposlední československý mistr, v roce 1992 v památném souboji na Tehelném poli vyhrál nad maďarským šampionem 4:1 a následně postupoval. Tábor soupeře kromě toho vnímal děsivou řež a rány, které schytali fandové od policistů.

„Po 30 letech nezapomněli: Když slovenská policie bila maďarské fanoušky," nadepsal web pravda.sk článek, v němž připomíná někdejší dramatické události.

Na vyprodaném starém Tehelném poli se tísnilo 32 tisíc fanoušků, včetně několika tisíců z Maďarska.

Duel poznamenal drsný zákrok slovenských policejních zakuklenců proti maďarským příznivcům, čemuž předcházely ostré střety obou znepřátelených táborů. Až z toho mrazilo v zádech.

Rok 1992 připomíná i maďarský portál Blikk. „Ze zápasu proti Slovanu by se fanoušci těšili nejen proto, že Bratislava je blízko Maďarska. Ale mohli by soupeři vrátit prohru z před 30 let," připomněl portál střet dvou slavných klubů. "V památném zápase slovenská policie bez rozdílu mlátila maďarské fanoušky ..."

Ani maďarský portál samozřejmě nezapomíná, že oba soupeři si vzájemný duel musejí vybojovat. "Zatím si musíme poradit s kazachstánským soupeřem, nic lehkého to nebude," cituje ruského trenéra Ferencvárose Stanislava Čerčesova.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články