Hlavní obsah

Můžeme Ligu mistrů vyhrát, překvapuje Moyes, na jehož místo se tlačí vůdce povstalců Giggs

Manchester

„Moyesi, odejdi!“ sílily hlasy poté, co fotbalisté Manchesteru United o víkendu utrpěli deprimující domácí debakl 0:3 s velkým rivalem Liverpoolem. David Moyes sice jakožto nástupce Alexe Fergusona dostal na Old Trafford smlouvu na šest let, přesto se v Británii čekalo, že pokud Rudí ďáblové nezvládnou odvetu osmifinále Ligy mistrů s Olympiakosem Pireus, rodina Glazerů možná ještě večer po zápase skotského kouče vyhodí. Manchester jde po výhře 3:0 dál, vyhazov se nejspíš jen odkládá.

Foto: Phil Noble, Reuters

Trenér Manchesteru United David Moyes v zápase s Olympiakosem.

Článek
Fotogalerie

Van Persie svým hattrickem zachránil slavný tým, který během sezóny pomalu, ale jistě začal ztrácet svou identitu. Může být postup do čtvrtfinále pro United zlomovým bodem? „Nejsem tak smělý, ale přiměřeně optimistický," odtušil David Moyes.

Tohle se mu každopádně povedlo. Manchester naposledy otočil výsledek 0:2 z prvního duelu ve čtvrtfinále PVP 1983/84 proti Barceloně, když doma vyhrál 3:0. A to samé si zopakoval i nyní proti Olympiakosu.

„Mám skvělou práci. Mám smlouvu na šest let. Tenhle klub nepracuje s krátkodobou vizí, ale s dlouhodobou," tvrdil kouč ještě před zápasem.

Přesto se zdá, že Moyesova pozice je neudržitelná. V Premier League je jeho tým sedmý se ztrátou 18 bodů na vedoucí Chelsea a ke čtvrtému místu zaručujícímu ještě účast v Lize mistrů mu chybí 12 bodů. Pokud si ji tedy chce zahrát i v příští sezóně, bude ji muset letos vyhrát...

Do čtvrtfinále jako outsideři

„A proč bychom nemohli?" nechal se Moyes slyšet po výhře nad Olympiakosem. „Opravdu si myslím, že jsme schopní po květnovém finále v Lisabonu zvednout trofej nad hlavu. Půjdeme sice do čtvrtfinále jako outsideři, ale tento klub na to má. Během sezóny jsme ještě v plné míře nepředvedli naše schopnosti. Když to dokážeme, budeme nebezpeční pro jakéhokoliv soupeře," ujišťoval ve středu večer.

Fanoušci každopádně vyčítají Fergusonovi, že si Moyese vybral za svého nástupce. Většina bývalých Fergusonových svěřenců ho prý neposlouchá a ani nesouhlasí s jeho metodami, několik opor již ohlásilo svůj odchod.

Manchester dobře ví, co dělat v této fázi

Za Moyese se z hráčů staví prakticky jen Wayne Rooney. Britská média vidí jako nejpravděpodobnějšího Moyesova nástupce Ryana Giggse, který má specifickou roli jeho hrajícího asistenta. Kdyby prý Rudí ďáblové vypadli, mohl by čtyřicetiletý fotbalista převzít žezlo okamžitě. Zákulisní dohady hovoří o tom, že nespokojení hráči si Giggse zvolili za jakéhosi vůdce jejich tichého povstání.

Moyese tedy zatím zachraňuje Champions League. Otázkou zůstává, jak dlouho.

„Manchester je v Lize mistrů jako doma. A dobře ví, co dělat v této fázi. Nejsme v šoku, že jsme ve čtvrtfinále, to je něco, co je tady běžné. Teď se prostě budeme snažit dostat se mezi poslední čtyři," vyhlásil Moyes.

Jak dopadne Manchester United v letošním ročníku Ligy mistrů?
Celou soutěž vyhraje
11,9 %
Postoupí až do finále, ale na trofej nedosáhne
3,9 %
Skončí v semifinále
12,8 %
Bude vyřazen ve čtvrtfinále
71,4 %
Celkem hlasovalo 5065 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.