Hlavní obsah

Nejhorší výkon Arsenalu za devatenáct let? Nevím, ale obranu jsem nepoznával, žehral Wenger

Mnichov/Praha

Ponižující prohra. Potupa týmu, kterému jen horší skóre brání, aby kraloval Premier League. Arsenal ve čtvrtém dějství základní skupiny Ligy mistrů v Mnichově naprosto selhal a odvezl si pětibrankový debakl, jemuž ani český legionář v jeho bráně Petr Čech nezabránil. „V defenzívě jsem svůj tým nepoznával,“ povzdechl si zklamaný kouč Gunners Arséne Wenger po historicky nejvyšším debaklu svého mužstva na scéně Champions League.

Foto: John Sibley, Reuters

Rozladěný brankář Arsenalu Petr Čech (druhý zprava) vyčítavě sleduje své spoluhráče, zatímco fotbalisté Bayernu Mnichov oslavují trefu do jeho brány.

Článek

Ani zranění několika hráčů nemůže být pro Arsenal omluvou, musel si přiznat Wenger po pětibrankovém výprasku v Allianz Areně.

„Musím uznat vysokou kvalitu Bayernu, ale zároveň připomenout, že jsme mu zápas velice usnadnili. V defenzivě jsme hráli neskutečně špatně a já svůj tým vůbec nepoznával," lakonicky přiznával, jak moc je rozčarovaný. Dokonce mohl uvažovat i nad tím, zda šlo o nejhorší výkon Arsenalu za dobu, co ho vede.

„Moje vzpomínky na uplynulých devatenáct let nejsou příliš přesné, abych mohl říci, zda šlo o nejhorší výkon. Ale v mé paměti rozhodně nezůstane nic pozitivního," reagoval Wenger.

Chvilková šance svitla jeho hráčům po Özilově odpovědi ne vedoucí gól Lewandowského.

Bayern příliš brzy získal sebevědomí

„Jenže Özil hrál rukou," přiznával německý legionář ve službách Arsenalu Per Mertesacker pro BT Sport. „Škoda, vyrovnání by nám dodalo trochu sebevědomí, protože první branku jsme inkasovali příliš brzy. Bayern se dostal do patřičného rytmu a pro nás bylo obtížné reagovat."

„Paradoxem je, že když jsme vyrazili dopředu, vytvořili jsme si dobré šance a mohli skórovat. Zato v defenzívě byl náš výkon velice špatný," ulevoval si kouč Arsenalu.

Před čtrnácti dny přitom Arsenal německého mistra doma porazil, a proto věřil, že je schopen bodovat i v Mnichově. „Jenže doma jsme prokázali mnohem víc odvahy, která nám v odvetě naopak scházela," viděl Mertesacker hlavní příčinu, proč se jeho Arsenal totálně sesypal. „Proto jsme nesmírně zklamaní."

Kanonýrům se rozplývá možnost postupu

Nejde však jen o debakl, Arsenalu se rozplývá i vidina postupového místa ve skupině, neboť na Bayern a Olympiakos Pireus ztrácí šest bodů.

„Ještě není konec, i když jsme si prošli hodně obtížným obdobím," věří Mertesacker, že postupová šance ještě není ztracena. „Musíme na všechno negativní zapomenout a odrazit se. Předpokládá to ovšem vyhrát oba zbývající zápasy a přitom vstřelit v Řecku alespoň dva góly," připomínal, že domácí prohra s Olympiakosem komplikuje jeho týmu život ještě víc.

„Je tu ještě pořád šance kvalifikovat se do další fáze. Sice malá, takže nemá smysl ji procentálně vyjadřovat, ale pořád existuje, a proto se jí musíme držet. Ovšem úplně jiným výkonem, než jaký jsme předvedli proti Bayernu," chytá se naděje i trenér Wenger.

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG