Hlavní obsah

Největší vítězství kariéry před zraky otce! Vaclík vychytal Mourinhovy hvězdy

Praha

Třetí čisté konto při pátém podzimním vystoupení v Lize mistrů vychytal český brankář Tomáš Vaclík ve službách Basileje. Po duelech s Benfikou a CSKA Moskva osmadvacetiletý gólman zůstal neprůstřelný i ve středečním večeru při střetu s hvězdami Manchesteru United! Švýcarský tým navíc dokázal v předposlední minutě skórovat, a tak Basilej juchala v euforii z největšího vítězství sezóny! „Dorazil za mnou manažer Nehoda a táta, který byl patřičně hrdý," říkal Vaclík, když mířil na čtvrteční odpolední regenerační trénink.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Tomáš Vaclík z Basileje čelí střele Anthonyho Martiala z Manchesteru United.

Článek

Jak jste si vychutnal s odstupem hodin vítězství nad Mourinhovým týmem?

Řadím vítězství úplně nejvýše. Lepší klub se mi určitě porazit nepodařilo. Navíc jsme uhráli čisté konto, jde o Ligu mistrů. Jde jednoznačně o největší triumf kariéry. Doufám, že prozatím. Navíc za mnou dorazil manažer Nehoda, na tribuně byl i táta a bývalí spolužáci, kteří přijeli autem. Užili jsme si triumf společně. Na čtvrtek jsme navíc naplánovali společnou večeři, jenž pro mě bude odměnou.

Pro vás to byl zápas, v němž jste do přestávky byli pod obrovským tlakem, po pauze už jste ale příliš práce neměl.

První půle byla zcela v režii Manchesteru. Vytvořili si myslím tři čtyři vyložené šance, ještě k tomu nastřelili tyč a břevno. A měli spoustu dalších náznaků příležitostí. Měli jsme i štěstí, když jsme poločas přežili s čistým kontem. Po pauze jsme začali hrát odvážněji, odhodili jsme ostych a náš výkon byl velice, velice dobrý. Vytvářeli jsme si náznaky gólových příležitostí, a nakonec jsme i dokázali skórovat.

Trenér Manchesteru José Mourinho si posteskl, že zápas měl jeho tým pod kontrolou a měl vyhrát rozdílem pěti branek. Souhlasíte s jeho tvrzením?

Do přestávky skutečně dominovali a ukázali obrovskou sílu, velkou technickou vybavenost. Po pauze jsme ale byli hodně nebezpeční, hráli jsme i ofenzivně. Nesnížili jsme se k odkopávání, neměli jsme snahu pětačtyřicet minut ubránit, když už jsme přežili tu první půli. I z těžkých situací jsme se dostávali konstruktivně. Po pauze byla hra určitě vyrovnaná. Možná měl Mourinhův tým průběh pod kontrolou, jak si předsevzali. Naštěstí pro nás s výjimkou jedné situace.

Proč se nedařilo hrát vašemu týmu už v prvním poločase ofenzivně a ohrožovat branku Manchesteru United?

Záměr byl prezentovat se jako ve všech dosavadních zápasech Ligy mistrů, tedy až na úvodní vystoupení v Manchesteru, kdy jsme byli ustrašení a dolehla na nás nervozita. Jenže soupeř nám prostě nic nedovolil. Měli jsme štěstí, že jsme přežili. Ale o pauze jsem z kluků cítil odhodlání, že se může vítězství podařit. Šli jsme ze šatny sebevědomě.

Má čisté konto pro brankáře ze souboje s Manchesterem United větší váhu, než z duelů s Benfikou či CSKA Moskva?

Nuly si vážím, ať je z jakéhokoliv utkání. S Benfikou jsem třeba neměl skoro žádnou práci, v Moskvě prakticky rovněž ne, zatímco ve středu jsem musel nějaké velké šance likvidovat. Ale měl jsem i patřičné štěstí, když míče trefovaly brankovou konstrukci.

Která ze situací v zápase pro vás byla nejsvízelnější?

Paradoxně rána, kterou vyslal Marcos Rojo. Balón letěl z velké dálky a přímo na mě, dobře jsem to viděl. Prostě situace úplně v pohodě. Ale lehká teč po hlavičce Marka Suchého změnila směr a byl jsem bez šance. Tak jsem jen doufal, že míč nespadne do sítě.

Předvedl jste i několik výborných zákroků při vyložených šancích soupeře. Kterého si ceníte nejvíce?

Vlastně hned toho při první příležitosti United, kterou měl Lukaku, jenž se dostal do pokutového území. Dal jsem mu do střely nohu. Přišlo mi z mého pohledu, že neměl moc šancí, kam jinam míč poslat.

Vítězství vám mohlo zaručit postup, pokud by CSKA prohrál s Benfikou v duelu začínajícím téměř o tři hodiny dříve. Jenže ruský tým slavil vítězství, a tak jste se dostali pod tlak. Bylo hodně nepříjemné jít do zápasu s vědomím výsledku z Moskvy?

Věděli jsme, že potřebujeme vyhrát, abychom měli naději na postup do osmifinále Ligy mistrů. Abychom porazili takový tým, musí se sejít úplně všechno. A sešlo se. Obrali jsme klub, který dosud neztratil ani bod. Jde pro nás i o velkou vzpruhu po domácí prohře v předešlém utkání skupiny s CSKA, kdy jsme fantasticky rozehraný zápas pokazili a prohráli. Byli jsme psychicky dole. Ale nyní máme vše ve svých rukou.

Je mrzuté, že jste sice porazili Manchester United, ale současně se musíte strachovat, že ani devět a za jistých okolností dokonce dvanáct bodů nemusí stačit na postup do osmifinále?

Ani trošku. Skupina je strašně těžká. V posledním utkání budeme hrát v Lisabonu o postup a máme jistou Evropskou ligu. Po losu by takový scénář všichni brali. Jsme ve skvělé pozici. Nikdo v klubu nepřemýšlí tak, že nemáme jistý postup. Poslední zápas bude krásným vyvrcholením našeho podzimu v Lize mistrů.

Reklama

Související témata: