Hlavní obsah

Nic není ztraceno, burcuje spoluhráče gólman Vaclík, který v duelu s Portem inkasoval jen z penalty

Basilej/Praha

Neporazitelnost Porta na scéně fotbalové Ligy mistrů pokračuje. A nic na tom nemění, že v první osmifinálové partii vyrovnalo v Basileji až jedenáct minut před koncem a gólem z penalty k tomu. „Bylo jednoznačně lepším mužstvem než my,“ sebekriticky uznal kapitán švýcarského celku Marco Streller, že konečná remíza je úspěchem jeho týmu. „Musíme se z tohoto utkání poučit,“ dodal český gólman ve službách Basileje Tomáš Vaclík.

Foto: Patrick Straub, ČTK/AP

Tomáš Vaclík v brance Basileje inkasuje vyrovnávací gól z penalty, jejímž exekutorem byl portský Danilo.

Článek
Fotogalerie

Z osmi vystoupení v letošním ročníku Ligy mistrů má Porto přímo skvostnou bilanci. Šest zápasů vyhrálo, jen se Šachtarem Doněck v základní skupině dvakrát remizovalo. Teď na ni navázalo v osmifinále, kde se mu v minulosti nedařilo, neboť z 13 střetnutí vyřazovací fáze zvítězilo jen v jednom jediném.

Vylepší si Porto bilanci?

Tentokrát má ovšem příležitost bilanci vylepšit, neboť k domácí odvetě s Basilejí nastoupí 10. března ve slibné konstelaci.

„Pozici máme dobrou, ale pořád je před námi druhých devadesát minut, na které se budeme muset důkladně připravit a promyslet, co proti Basileji doma hrát," varoval španělský kouč na lavičce portugalského mužstva Julen Lopetegui. Není divu, když jeho svěřenci měli s úpornou obranou protivníka velké problémy a nakonec překonali brankáře Vaclíka až z penalty.

„Držení míče přes šedesát procent, jedenáct střel na bránu a přesto jen jeden gól. Zasloužili jsme si víc, i když před zápasem nám bylo jasné, že když tady neuspěl Real či Liverpool, nebude to ani pro nás snadné."

„Věděli jsme, že naše nejmenší chyba může být potrestána, což se v úvodu střetnutí také stalo. Naštěstí se nám podařilo vyrovnat a teď bude na nás, abychom doma postup potvrdili," přidával exekutor pokutového kopu Brazilec Danilo.

Díky pomeznímu šance žije

V rámci objektivity je třeba přidat, že Porto ještě jednu branku v úvodu druhé půle dalo, ale anglický sudí Clattenburg ji po poradě s asistentem na lajně pro předchozí ofsajd odvolal.

„Díky němu ještě sen Basileje žije," kvituje fotbalové Švýcarsko verdikt rozhodčího. „Něco podobného se nestává často," uznávali i domácí hráči, Fabian Frei pak mezi nimi.

„Nakonec si ale Porto zasloužilo, aby vyrovnalo. A možná i výhru by si zasloužilo, protože má mužstvo plné velkých individualit a bylo lepší než my. V některých fázích zápasu jsem měl opravdové obavy," přiznal portugalský trenér na lavičce Basileje Paulo Sousa. „Nicméně i my můžeme mít hlavy nahoře. Máme pořád naději a do odvety se můžeme zlepšit."

„Hlavně se ale musíme z prvního zápasu poučit. Porto má velmi silný tým, ale nic není ztraceno," dodával na klubových stránkách Basileje český gólman Tomáš Vaclík, před nímž nastoupil v obraně domácích další český legionář Marek Suchý.

Postoupí Basilej přes Porto do čtvrtfinále Ligy mistrů?
Ano
45 %
Ne
55 %
Celkem hlasovalo 986 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.